Tarihe ÖZETİ| damgasını vuran bu savaş, hiç iç açıcı bir sonuca varmayacak gibiyken akış birden bizim lehimize çevrildi. Hem de hiç beklemediğimiz bir sebeple.
Ordunun yanında savaşa katılan siviller de ellerine geçen araç gereçlerle düşmana saldırarak bir başarıyı daha tarihimize kazandırdılar.
Osmanlı tarihine damgasını vuran zaferlerden biri olan Haçova Meydan Muharebesi’dir.
1595’te III. Murat’ın ölümüyle tahta III. Mehmet geçmişti. Yönetime geçer geçmez de Avusturya ordusuna Ertergon Kalesi’nin verildiği haberini duydu. Bu kaybın üzerine tıpkı dedesi Kanuni gibi bir sefer düzenlemeye karar verdi.
22 Ekim 1596’da Haçova’da Avusturya ordusu ile karşılaşan Osmanlı ordusu, onların karşısında neredeyse sıfır konumundaydı. Çünkü yaklaşık 120 bin kişiden oluşan Avusturya ordusunun karşısında 110 kişiden oluşan Osmanlı ordusu vardı.
Savaş iki gün sürdü.
Osmanlı ve Avusturya orduları Haçova mevkiinde karşı karşıya geldi. İlk başlarda, savaş Osmanlı için pek de parlak görünmüyordu. İlk galibiyeti alan Osmanlı ordusu, Avusturya’nın hücumuyla büyük bir darbe alacaktı.
Savaşa katılanların yazdıklarına bakılınca Avusturya ordusu, hazineye bile erişmeye başlamışlardı. Fakat tam bu noktada tarihin seyrini değiştiren meşhur olaylar silsilesi geldi.
Birincisi, geri çekilmek üzere olan III. Mehmet'in atının dizginlerinden tutarak gitmesine engel olan hocası Hoca Sadeddin Efendi'nin cesur hareketiydi. Hoca Sadeddin Efendi, gazileriyle ve Kırım atlılarıyla Avusturya ordusuna karşı bir taarruza kalkıştı. Bu ani saldırı, düşmanı şaşkına çevirdi ve Osmanlı ordusuna moral olmuştu.
İkinci kritik olay ise, düşman ordusunun yağmalamak için Osmanlı ordusunun geri hizmetlilerine saldırmasıydı.
Düşmanın yaklaştığını gören karargahtaki seyisler, oduncular, çadırcılar, uşaklar, deveciler ve aşçılar, ellerine geçen türlü araç ve gereçlerle düşmana karşı saldırıya geçtiler. Bu beklenmedik direniş, Avusturya ordusunda panik havası doğurdu ve geri çekilmeye başladılar.
Osmanlı akıncılarının hızlı manevraları ve geri hizmetlilerin cesur mücadelesi, savaşın seyrini tamamen değiştirmişti. Osmanlı ordusu bunu bir fırsat olarak görüp düşmanı takibe geçti. Avusturya ordusu, savaşta kaybettiği düzeni yeniden kazanamadı ve kaçış esnasında büyük kayıplar verdi.
Haçova Meydan Muharebesi, milletin cesaretinin kazandırdığı bir galibiyet olarak tarih sayfalarında yerini aldı. "Kepçe Kazan Savaşı" olarak da anılan bu olay, aslında işlerin planlar dahilinde gitmediğinde de güç ve kararlılıkla kendini ispat etmenin mümkün olduğunu kanıtladı.
Kaynaklar: Türk Silahlı Kuvvetleri Tarihi, TDVİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Şerif SENCER