Bünyesinde ÖZETİ| her an sonsuz sayıda gerçekleşen etkileşimle canlı kalmaya ve bize hayat vermeye devam eden Güneş, son günlerde üzerinde devasa ‘deliklerle’ poz veriyor. 22 Mart’ta tespit edilen ve 30 Dünya büyüklüğünde olan deliğin ardından bugün, bir dev delik daha gözlemlendi.
NASA tarafından gözlemlenen yeni delik, geçtiğimiz günkü kadar büyük boyuta sahip değil. Delik, 18 ila 20 Dünya büyüklüğünde ve Dünya için bir tehlike oluşturmuyor.
Güneş’te keşfedilen yeni delik:
Bu ‘delik’ nedir?
Pek çok kişi tarafından ‘delik’ olarak anılan bu siyah noktalar aslında ‘koronal delik’ olarak tanımlanır. Güneş’in manyetik alanının uzaya saçılmasıyla oluşan yapılar, çok şiddetli Güneş rüzgarlarının olacağına da bir işarettir.
Örneğin, son gözlemlenen yukarıdaki deliğin Dünya’ya doğru saatte 2 milyon 896 bin kilometre hızla Güneş rüzgarı göndermesi bekleniyor. Hız her ne kadar etkileyici olsa da bu seviyedeki rüzgar, Dünya için bir tehlike arz etmiyor.
Bilim insanları, Dünya’ya cuma gününe kadar varması beklenen Güneş rüzgarlarının Dünya’daki elektronik altyapıyı bozmayacağını, yalnızca bazı bölgelerde auroralar oluşturacağını paylaştı.
Bu deliği özel yapan bir şey var:
Koronal delikler, normal şartlarda Güneş’in kutup bölgelerinde gözükürler. Fakat her 11 yılda bir Güneş’teki aktivitelerin zirveye ulaşmasıyla bu durum değişebilir, Güneş’in ekvatorunda dahi delikler görülmeye başlanabilir.
İşte son gözlemlenen delik de aslında bunun bir kanıtı. Delik, Güneş’in ekvatoruna çok yakın bir noktada yer alıyor.
22 Mart'ta gözlemlenen 30 Dünya büyüklüğündeki koronal delik:
Koronal delikler sayesinde Güneş'i gülerken de görmüştük:
Editor : Åžerif SENCER