Deniz ÖZETİ| kenarına ya da doğa yürüyüşüne gittiğinde çoğu erkek normalde yediğinden daha fazla yemek yer. Sık sık birileri "İçim kıyıldı" diyerek bir şeyler atıştırır. Bilim insanları şimdi bu durumun nedenine dair bir açıklama getirdi.
Tel Aviv Üniversitesi'nden araştırmacılar, güneş ışığına uzun süre maruz kalmanın erkeklerde daha fazla acıkmaya neden olduğunu ancak kadınlarda böyle bir durum söz konusu olmadığını açıkladı. Bunun nedeni ise erkeklerde ve kadınlarda metabolik mekanizmaların farklı şekilde ilerliyor olması.
DNA'yı düzeltmeye çalışmak erkekleri acıktırıyor
Tel Aviv Üniversitesindeki bilim insanları ve araştırmacılar, göre hem insanlarda hem de hayvanlarda türün erkek üyeleri, güneşe maruz kalmaları durumunda p53 adlı bir proteini serbest bırakıyor. Bu proteinin amacı ise güneş ışınları nedeniyle deride oluşan DNA bozulmalarını tamir etmek. Erkeklerin vücudunda p53 serbest bırakıldığında, açlık hissini arttıran Ghrelin hormonu da salgılanıyor. Kadınlarda ise östrojen hormonu, Ghrelin ve p53 etkileşimine engel oluyor.
Araştırmaya göre erkek ve kadın bünyeleri arasında dikkat çekici bir fark söz konusu ve bu fark hem sağlıklarını hem de davranışlarını etkiliyor. Yine de henüz iki cinsiyetin UV ışıklar gibi dış uyaranlara nasıl tepki verdiği arasında bir bağıntı kurulmuş değil. Yapılan çalışma ile ilk defa güneş ışıklarına maruz kalma ile cinsiyet arasında bir bağıntı bulmayı amaçlayan bir araştırma yapıldığını belirten bilim insanları, böylelikle güneş ışığı, moleküler yapı ve cinsiyet arasında ilk kez bağ kurulmuş oldu.
www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER