USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Güneş Sistemimizi Oluşturan Gezegenler ve Özellikleri

Uzun zamandır bize ev sahipliği yapan gezegenimiz Dünya’nın da içinde yer aldığı Güneş Sistemi, Dünya ile birlikte pek çok farklı gezegen daha barındırıyor. Her birinin adını eminiz herkes duymuştur ancak tamamının özelliklerini bilmek oldukça zor. Gelin Güneş Sistemimizi

Güneş Sistemimizi Oluşturan Gezegenler ve Özellikleri
02-11-2022 15:57
Google News

Uzun ÖZETİ| zamandır üzerinde yaşamakta olduğumuz Dünya gezegenine hayat veren Güneş, aynı zamanda pek çok farklı gezegeni de etkisi altında tutuyor. Bu etki üzerine kurulmuş olan sistem, Güneş Sistemi olarak adlandırılıyor. Güneş Sistemi’ni oluşturan sekiz adet gezegen bulunuyor. Evet, neredeyse yüz yıl önce keşfedilmiş olan Plüton’un 2006 yılında bir gezegen olmadığı, sadece bir cüce gezegen olduğuna karar verildi.

Güneş ile onun üzerine kurulu olan Güneş Sistemi’nin son noktası arasında yaklaşık 15 milyar ışık yılı mesafe var. Bu kenarda Heliopause ve onun da ötesinde Oort Bulutu bulunuyor. Sonrası ise epey karışık. Ancak konumuz zaten ötesi değil, Güneş Sistemi’nde bulunan gezegenlerin ta kendisi. Gelin Güneş Sistemimizi oluşturan gezegenlere yakından bakalım ve her birinin öne çıkan özelliklerini görelim.

Güneş Sistemi’ni oluşturan gezegenler ve öne çıkan özellikleri:

MerkürVenüsDünyaMarsJüpiterSatürnUranüsNeptünEn küçük gezegen: Merkür

merkür

Güneş’e en yakın gezegen konumunda olan Merkür, aynı zamanda Güneş Sistemimizdeki en küçük gezegendir. Çapı yaklaşık 4878 kilometre olan gezegen, Ay’dan sadece biraz daha büyüktür. Güneş’e çok daha yakın olduğu olduğu için Güneş etrafındaki turunu 88 günde tamamlar. Çıplak gözle görülebilen bir gezegen olduğu için Antik Yunan döneminde keşfedilmiştir. 

Merkür gezegeninde gündüz sıcaklığı 450 dereceyken gece sıcaklığı eksi 180 derecedir. Son derece ince olan atmosferi oksijen, sodyum, hidrojen, helyum ve potasyumdan oluşur. Bu ince atmosfer meteorlara engel olamadığı için yüzeyi tıpkı Ay gibi delik deşiktir. NASA’nın Messenger uzay aracı, Merkür’ün kuzey kutbunda donmuş su ve donmuş organik bileşenler tespit etmiştir.

En sıcak gezegen: Venüs

venüs

Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegen olan Venüs’ün yüzey sıcaklığı ortalama 464 derecedir. Sera etkisinin uç bir örneğinin gözlemlendiği gezegenin atmosferi, zehirli sülfürik asit bulutlarından meydana gelmiştir. Venüs yüzeyinde o kadar yüksek bir basınç vardır ki bir insan rahatlıkla ezilerek ölebilir. Pek çok gezegenden farklı olarak doğudan batıya doğru son derece yavaş döner. 

Tüm bu sıra dışı özelliklerine rağmen Venüs için Dünya’nın ikizi denmektedir. Çünkü boyutları neredeyse aynıdır ve daha da önemlisi, atmosferin pis bulutlarını sıyırdığınız zaman altındaki manzara Dünya’ya çok benzemektedir. 121.204 kilometre çapında olan Venüs, Güneş etrafındaki turunu 225 günde tamamlar. Diğer gezegenlere göre çok daha parlak olduğu için sık sık UFO zannedilir.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Cam Kurbağalar Hangi Özellikleriyle Gizlenebiliyorlar?
Cam Kurbağalar Hangi Özellikleriyle Gizlenebiliyorlar?

Cam kurbağalar, görüntü ve isim itibarıyla oldukça tuhaf canlılardır. Bazı zamanlar öylesine şeffaf olurlar ki kalp, akciğer ve bağırsak gibi organlarını dışarıdan net bir şekilde görmek mümkün olur. Peki bu canlılar bu denli saydam olmayı nasıl başarır?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu