Ulusal ÖZETİ| Göz Enstitüsü ise gözlük kullanmanın önemine vurgu yapan araştırmalar gerçekleştiriyor. Tıp dünyasının ikiye ayrılmaya başladığı bu konuda, güneş gözlüğünün zararlarını kabul edip kullanmayı bırakanlar da var.
Bir tarafta zararlarını anlatan açıklamalar, bir tarafta ise yararlarını gösteren araştırmalar. Bakalım siz, işin sonunda neye karar vereceksiniz?
Dr. Jack Kruse: Güneş gözlüğü ve lensler, melanini yenilemek için gözde ihtiyaç duyulan ışık uyarısını engeller.
Dr. Jack Kruse, güneş gözlüğü ve lens takan kişilerin miyop olma ve hipotiroidizme (tiroid hormonlarının normalden az üretilmesi) yakalanma olasılıklarının yüksek olduğunu belirtiyor. Kruse, aynı zamanda önemli bir noktaya da dikkat çekiyor. Kruse’a göre melanom (cilt kanseri) ve Parkinson hastalığına yakalanan kişilerin ışıkla alakalı kötü seçimleri, hastalıklarının seyrinin daha kötüye gitmesine neden oluyor.
Bundan sonraki süreçte ise Dr. Jack Kruse’un tezini doğrulatan bilimsel araştırmaları aktaracağız.
Güneş yoksa mavi ışık devreye girer ve iş, körlüğe kadar gidebilir.
Melanin, dokuların içindeki yarı iletken proteinleri çalıştırmak ve elektronlar oluşturmak için ışığın tüm frekanslarını emen bir pigmenttir. Hücreler, ışık üretir ve melanin emiliminin nerede olduğunu gösterir.
POMc proteini aktivasyonu ile UV ışığı eksikliğine bağlı, dokularda melanin bulunmadığında ise telefon, bilgisayar gibi teknolojik ekranların yapay ışığından kaynaklı mavi ışığa maruz kalınır. Bu da retina proteinlerine zarar verdiği gibi kalıcı fotoreseptör hasarına neden olur. Sarı nokta hastalığı ve körlük de mavi ışık kaynaklı ortaya çıkan rahatsızlıklar arasında yer alır.
Editor : Åžerif SENCER