Şüphesiz ÖZETİ| ki, her sabah bizleri aydınlatan ve gezegenimizi ısıtan güneşin bir anda ortadan kaybolması durumunda gezegenimiz hem gerçek hem de mecazi anlamda karanlığa bürünürdü.
Yaşamımızın kaynağı olan Güneş'in kaybolduğu bu olağan üstü senaryoda, ışığını kaybeden gezegenimizin aslında ne kadar kırılgan olduğunu keşfetmeye hazır mısınız?
Güneş bir anda pat diye yok olsa bile, gezegenimiz bir süre daha ısısını koruyabilir!
Aslında şöyle açıklamak daha kolay, ısıtmakta olduğunuz bir yemeği ocaktan aldığınız an soğumaz ve bir süre daha ısısını korumaya devam eder.
İşte bu durumda da aynısı geçerli. Bahsettiğimiz senaryoda Dünya uzay boşluğuna kıyasla bir süre daha sıcak kalmaya devam edecektir.
Ancak bu süre bizler için ne yazık ki o kadar da uzun olmaz. Çünkü yaşamamız için gerekli olan ısılara veda etmemiz çok daha kısa sürecektir.
Güneş'in sönmesinin ardından yaklaşık bir hafta gibi kısa bir süre sonra yüzey sıcaklığı -17 derecenin altına düşecek ve günler geçtikçe düşmeye devam edecektir.
Korku filmi gibi olan bu soğuk Dünya'da yaşamın büyük çoğunluğu kaybolur.
Hızla eksilere düşen hava sıcaklığı canlı yaşamının çok büyük bir kısmının yok olmasına sebep olurken ancak yer kabuğunda yaşayan ya da koşullara dayanıklı mikroorganizmalar hayatta kalır.
Ağaçların ve hayvanların birçoğunun ölmesi insanlar başta olmak üzere tüm canlılar için bir kıtlık yaratır.
Okyanusların yüzey kısımları donar. Fakat okyanusun derinlikleri hem çekirdek ısısı hem de yüzeyde oluşan buz tabakasının yarattığı yalıtım sebebiyle bir süre daha donmadan kalabilir.
Belirli bir süre sonra ister istemez Dünya ve uzayın ısısı dengeye ulaşarak -240 derecelere ulaşacaktır.
Peki insanlar ne yapacak?
Bu soğuk ve karanlık senaryoda yeterince şanslılarsa insanlar en derin ve en sıcak okyanus bölgelerinde denizaltılarda yaşamayı deneyebilir.
Başka bir seçenekse nükleer veya jeotermal enerji ile çalışan habitatlar kurmaktır.
Tabii bir de yörünge konusu var. Güneş'in ortadan kaybolması Dünya'yı soğutmanın yanı sıra gezegenimizin yörüngesini de etkileyecektir.
Güneş'in kütlesinin aniden kaybolduğu durumda Dünya aniden uzaya savrulur. Bu da bizi daha farklı ve bilinmezliklerin olduğu bir senaryoya götürür…
Kaynak: Populer Scienceİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Åžerif SENCER