USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Teknoloji

Güneş Alerjisini Engellemek İçin Bilinmesi Gerekenler

Heyecanla beklenilen yaz aylarının gelmesi ile birlikte güneşi daha fazla görmeye başladık. Bunun bir sonucu olarak da güneşin cildimizin üzerindeki etkileri de görünür hale gelmeye başladı.

Güneş Alerjisini Engellemek İçin Bilinmesi Gerekenler
29-10-2022 10:44
Google News

Bazıları ÖZETİ| bronzlaşıp yaz aylarının tadını çıkarırken, cildi hassas olan kişiler ise güneşin istenmeyen etkileri ile baş başa kalıyor. Güneş alerjisi olan hassas ciltli insanların cildini güneşin bu olumsuz etkilerinden koruyabilmek için uygulaması gereken bazı adımlar bulunur.

Bu adımları uygulayarak hem yazın tadını çıkarabilir hem de güneşin cildiniz üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirebilirsiniz. Güneş alerjinizin olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla iletişime geçerek uygulamanız gereken en doğru adımlar hakkında bilgi alabilirsiniz. 

Güneş alerjisi nedir ve belirtileri nelerdir?

Güneş Alerjisi

Güneş alerjisi, güneşle uzun süre ve direkt olarak temas eden kişilerde gözlemlenen bir tür alerji çeşididir. Semptomları kişiden kişiye değişse de en belirgin ve yaygın semptomları döküntü, kaşıntı ve kızarıklıktır. Güneş alerjisinin bir diğer türü güneş zehirlenmesidir ve polimorf ışık erüpsiyonu olarak bilinir. 

Güneş alerjisi, bazı insanlarda kalıtsal olarak bulunur, yani bu alerji tamamen sonradan oluşan bir alerji olarak bilinmez. Bazı insanlarda ise bağışıklık sistemlerinin uyarılması sonucu güneş alerjisi oluşmaktadır. Yani bir insan belli bir yaşa kadar güneş alerjisi ile karşı karşıya gelmese de belli bir süre sonra güneş alerjisi ile tanışabilir. 

Güneşin cildinize direkt temasından kaçının

Güneş Koruması

Güneş cildinize direkt olarak temas ettiğinde cildinizde bazı istenmeyen etkiler gözlemlenebilir. Bunlar derinizde yer yer kızarıklık, bazı yerlerde şişlik, kırmızı belirgin noktaların oluşumu, derinizde hissedilen batma hissi olabilir. Bazen de cildinizin bazı yerlerinde döküntü gözlemlenebilir. 

Güneşe çok fazla maruz kalındığı durumlarda yer yer baş dönmesi ve mide bulantısı da gözlenebilir. Bunun dışında ender de olsa bazı hastalarda solunum güçlüğü, tansiyonun düşmesi gibi belirtiler de görülebilmektedir. Güneş alerjisi açık tenli kişilerde daha fazla görülebilmektedir.

Bu kişilerin teni daha açık olduğu için hassas olmaya daha yatkınlardır. Bunun dışında cildinize sürdüğünüz bazı maddelerin cildinizde yan etki yaratması sonucu güneş alerjisi meydana gelebilir.

güneş yanığı

Eğer bu maddeleri ve kimyasalları yani kremleri cildinize sürdükten hemen sonra güneşe çıkarsanız cildiniz tetiklenebilir ve güneş alerjisi olabilir. Ek olarak, kullandığınız ilaçlar örneğin antibiyotikler ya da ağrı kesici gibi ilaçlar da güneş alerjisini tetikleyebilir. 

Eğer cildiniz normalde hassas ise ve başka cilt rahatsızlıklarına sahipseniz güneş alerjisine yakalanma olasılığınız artacaktır, örneğin vücudunuzda dermatit olması gibi. Bunun dışında eğer aile bireylerinizde güneş alerjisi görülüyorsa sizde de görülme olasılığı vardır. 

Güneş alerjisi nasıl engellenir?

Güneş Alerjisini Engelleme Yolları

Zamanla kullandığınız ilaçlar, kimyasallar, kremler cildinizi güneşe karşı daha hassas bir hale getirebilir. Bunun yanında cerrahi müdahaleler ile cildinizde oluşan değişiklikler de o bölgeyi daha hassas hale getirebilir. Bunun yanında egzama gibi deri rahatsızlıkları çekiyorsanız güneşe çıktığınızda o bölge güneşten kötü etkilenebilir ve güneş alerjisi meydana gelebilir. 

Eğer uzun süre ve sık sık güneş kremi sürmeden ya da güneşten korunmadan güneşe çıkarsanız zamanla cildinizde güneş alerjisi gözlenebilir. Güneş alerjisinin en çok görüldüğü vücut bölgeleri ise genellikle el, kol, yüz, bacak gibi yerlerdir. Güneş alerjisi genellikle ilkbahar ve yaz aylarında görülse de bazı insanlarda sonbahar ve kış aylarında da görülebilir. Bu insanların güneşe duyarlılığı çok fazladır bu yüzden güneşe pek fazla çıkmak istemezler. 

Güneş alerjisi ne zaman görülür?