Soğuk ÖZETİ| algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklar, bizleri süründürmesiyle meşhurdur. Öksürük, halsizlik, yüksek ateş ve mide bulantısı peşimizi bırakmak bilmez.
Ancak geceleri tüm bu semptomlar neden artışa geçer?
İnsan vücudu, stresle ve rahatsızlıklarla mücadele etmenin çeşitli yollarını geliştirmiştir.
Bunlardan biri kortizol hormonudur. Bu hormon hem stresi hem de iltihabı yok etmek için savaşır. Bu hormon seviyesi, biz yatağa girdikten 3 ila 5 saat içinde düşer. Bu sebeple iltihaplanma artış gösterir.
Bu artış da başımızı yastıktan kaldırmak şöyle dursun soğuk algınlığı sebebiyle sahip olduğumuz şikâyetleri daha da arttırır.
Ayrıca hasta olmasanız bile günün sonunda vücut ısınız, genellikle yükselir. Bu nedenle düşük olan ateşinizin geceleri yüksek ateşe dönüşme olasılığı çok daha fazlalaşır. Bu da her yönden sizi daha hasta hissettirir.
Yine yatağa yattığınızda, burnunuzdaki mukusun akması zorlaşır.
Bu durum, burnunuzu daha tıkalı hissetmenize ve nefes alamamanıza sebep olur. Gün içerisinde aktif olduğunuz için dikkatiniz, hissettiğiniz tüm ağrı ve sızılarda değildir. Ancak geceleri yatağa uzanıp rahatlamaya çalışırken bu semptomları görmezden gelmek daha zor olur.
Öte yandan akciğerleriniz, sirkadiyen ritimlerden etkilenir. Bu da akciğer hava yollarının, geceleri daha da daralmasına sebep olur. Nihayetinde öksürük belirtileri ve nefes almada zorluk görülür. Hele ki astım hastasıysanız işler daha da sarpa sarar.
Kaynaklar: 11Alive, GoodRx Healthİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Şerif SENCER