Asbestli ÖZETİ| gemi hakkındaki tüm detayları daha önce sizlerle paylaşmıştık:
Geçtiğimiz haftalarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Brezilya donanmasına ait Nae São Paulo savaş gemisinin İzmir’de parçalanmasına onay vermesi büyük bir gündem yaratmıştı. Bu onayın gündem olmasının nedeni ise gemide bulunduğu iddia edilen 900 tonluk asbest idi. Bakan Murat Kurum, gemideki asbestin 9 ton olduğunu açıklamış olsa da uzmanlara göre bu miktardaki asbest bile geleceğimiz için büyük bir risk taşıyor.
Geminin Aliağa’da sökülmesine verilen onay, tepkilerin ardından geri çekilmedi ve geminin Türkiye’ye gelişi konusunda bugün Greenpeace tarafından da bir uyarı geldi. Çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace, geminin Türkiye’ye ulaşması için 20 günlük bir sürenin kaldığını hatırlatarak sonucun Türkiye çevre ve insan haklarını ihlal eden büyük bir hata olarak tarihe geçeceğini paylaştı.
Greenpeace’in açıklaması:
“Bu geminin söküm işlemini kabul edilemez bir zehirli tehdit olarak gören Türkiye insanının iradesi ve Aliağa’daki yerel grupların protestoları da ilk günden beri görmezden gelindi.14 yıl önce oluşan kamuoyu baskısını oluşturamazsak maalesef bu sefer sonuç, Türkiye çevre ve insan haklarını ihlal eden büyük bir hata olarak tarihe geçecek.
Zehirli geminin birkaç yıl önce ihale süreci ile başlayan serüveni pek çok soru işaretini beraberinde getirdi. Çevresel adaleti tesis edecek, çevre güvenliği ile halk sağlığını koruyacak uluslararası konvansiyonlar resmi makamlar tarafından kendi objektiflerine hizmet edecek şekilde yorumlandı ve özellikle halkın katılımı, bilgiye erişim yükümlülükleri görmezden gelindi.
Sao Paulo ile ilgili bilgi ve belgelere Brezilya makamları aracılığı ile ulaşabilmemiz ise Türkiye’deki şeffaflık, halkın katılımı ve bilgiye erişim haklarının kâğıt üstünde kaldığını görmemiz açısından üzüntü verici bir tecrübe oldu. Günün sonunda ise Brezilya’daki yetkililer, kendi mahkemelerinin verdiği kararı bile görmezden geldi ve Sök Denizcilik tarafından uçak gemisinin gövdesi yangından mal kaçırır gibi Brezilya karasularından çıkarılmasına izin verdi. Bugün tanıklık ettiğimiz potansiyel bir yasadışı atık ithalatının gerçekleştiği tehlikeli bir vakadır.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu suça ortak olmaması için kısmi izni kaldırıp Sao Paulo’ya tam yol geri demesi yönündeki çağrımızı yineliyoruz.”
Greenpeace, Brezilya Federal Bölge Mahkemesi’nin kararına karşı yola çıkan geminin, Basel Sınır Ötesi Tehlikeli Atıkların Kontrolü Konvansiyonu ve bunların bertaraf edilmesi ile Barcelona Deniz Çevresi ve Akdeniz Kıyı Bölgesinin Korunması Sözleşmesi’ne aykırı olarak ihraç edildiğini paylaştı.
Greenpeace, daha önce farklı bir ülkede de felaketin yaşanmasını önlemeyi başarmıştı:
Greenpeace, 1998 yılından bu yana gemi sökümlerinin çevre ve insan sağlığı için yarattığı risklere dikkat çekerken şu anda yaşanan benzer bir olayı da hatırlattı. Örgüt, 2004-2006 yılları arasında şu an ülkemize gelmek için yola çıkan geminin ikizi olarak bilinen Clemenceau’nun önce Türkiye’ye, ardından da Hindistan’a gönderilmesini engellemekte aracı olmuştu. Gemi, en sonunda Fransa tarafından geri alınmıştı. Clemenceau’nun da Türkiye’ye gelmekte olan Nae Sao Paulo gibi tonlarca asbest, TBT, PCB’ler ve radyoaktif madde içerdiği belirtildi.
Greenpeace, Brezilya’dan yola çıkan geminin Türkiye’ye ulaşmasını engellemek için bir imza kampanyası da başlatmıştı. Söz konusu imza kampanyasına şu ana kadar 38 bin 641 kişi imzasını attı.
www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER