USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Göz Sıvısından Hastalık Tespit Eden Yapay Zekâ Geliştirildi - Webtekno

Bilim insanları, göz sıvısındaki proteinleri inceleyen ve bu sayede hastalık tespiti yapan bir yapay zekâ geliştirdiler. Gelecek vadeden yapay zekâ, doktorların işini kolaylaştıracak gibi görünüyor.

Göz Sıvısından Hastalık Tespit Eden Yapay Zekâ Geliştirildi - Webtekno
20-10-2023 17:22
Google News

Son ÖZETİ| dönemlerde hemen her alanda karşımıza çıkan yapay zekâ, bilim insanlarının da yakın takibinde. Bu bağlamda; bugüne kadar cevaplanamayan soruları yanıtlamak, hastalıkları tespit etmek ve ilaç geliştirmek gibi pek çok konuda yapay zekâdan faydalanılmaya başladı. Hatta yeni bir uygulama ile diyabetin, 10 saniyelik ses kaydı ile tespit edilmesi de sağlandı.

Bugünse buna benzer bir gelişme ile karşınızdayız. ABD'de hizmet vermekte olan Stanford Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, yeni bir yapay zekâ geliştirdiler. Göz sıvısına odaklı olarak çalışan bu yapay zekâ, diyabet kaynaklı göz rahatsızlıkları ve hatta parkinsonun bile teşhisi için kullanılabiliyor. Gelecek vadeden teknoloji, doktorların işini kolaylaştıracak gibi görünüyor.

Peki bu yapay zekâ nasıl çalışıyor?

göz sağlığı yapay zeka

Bilim insanları, göz sağlığının insan vücudundaki diğer hastalıklarla ilişkili olduğunu zaten biliyorlardı. Hatta araştırmanın bir numarası olan Vinit Mahajan'a göre göz, vücuttaki hastalıkların tespitinde gerçek zamanlı veriler sağlıyor. İşte bununla birleşen yapay zekâ, göz sıvısının içindeki 6.000 kadar proteinden 26 tanesini inceledi. Yapılan inceleme, göz sıvısının moleküler yaşının hesaplanmasını sağladı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
AirPods'a USB-C Giriş Getiren Kılıf
AirPods'a USB-C Giriş Getiren Kılıf

Eski Apple kılıflarını USB-C girişli hâle getiren yeni bir kılıf tanıtıldı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu