2007’den ÖZETİ| beri üzerine tartışılan dijital amnezi kavramı, internette çok fazla vakit geçirdiğimiz için öğrendiklerimizi unuttuğumuzu ama nedense bilgiyi aldığımız kaynağı unutmadığımızı anlatıyor.
Genelde bu durum, Google etkisi ile birlikte görülüyor. Nasıl mı? Mesela Google sayesinde her şeye ulaşabilmemiz, Google’ın üzerimizdeki etkisi değil de ne? İnternetten elde ettiğimiz her bilgiyi, bir müddet sonra unutabiliyoruz. Bu da amneziye yani bir nevi unutkanlığa yol açıyor. Aslında burada tartışılması gereken konu, normalde unutmamamız gereken ‘bilgiyi’ unutup bilgiye ulaştığımız dijital bir kaynağı unutmamamız oluyor. Hadi, gelin konuyu bir masaya yatıralım.
Bilgiyi aldığımız dijital kaynağı niye unutmuyoruz?
Çünkü dijital dünya, hafızamız için harici bir kaynak işlevi görüyor. Dijital kaynakları, transaktif hafızanın bir parçası olarak benimsiyoruz. Transaktif hafıza demek, bir şeyi hatırlayabilmek için bir başka nesneye, kişiye, duruma ihtiyaç duymak demektir. Yani anlayacağınız üzere, dijital bir arama motorundan aldığımız bilgiyi hatırlamak için yine dijital bir araç olan internete ihtiyaç duyuyoruz.
Şöyle düşünün; Google’a her şeyi danışabildiğiniz için o arama motoru size güven veriyor ve öğrendiğiniz bilgiyi tekrardan ona danışabileceğiniz için sürekli hatırlamak zorunda kalmıyorsunuz. İşte dijital amnezi ve Google etkisinin birbirine etkisi tam olarak bu.
"Nasıl olsa Google’larım" diyerek bilgileri hatırlamamanın dezavantajları;
Mesela şimdi çoğu öğrenci, ödevlerinin kaynakçasına kolaylıkla dijital kaynakları ekleyebiliyor. Öğretmenler, öğrencilerin bilgilerini test etmek istediğinde ise ortaya problemli durumlar çıkıyor. Mesela kişi, öğrendiği bilgiyi detaylandıracağı yerde, bilgiyi aldığı kaynak hakkında fikir beyan etmeye başlayabiliyor. Sözün özü, dijital kaynakların birçoğunun güvenilmez bulunduğu bir ortamda verdiğiniz o referanslar hiçbir işe yaramayacak ve sizi zor duruma sokacak.
Diyelim, hayat boyu unutmamanız gereken bir bilgi var ve siz bunu nasıl olsa internete sorabilirim diye unuttunuz. Bu da önemli bir sorun teşkil edecektir çünkü o bilgi, sizin her daim hatırlamanız gereken bir bilgi olacak. En nihayetinde her şeyi danışabiliyoruz diye, Google’a fazla güvenmemekte fayda var. Aranızda ben bu durumu sık yaşıyorum diyen var mı? Varsa görüşlerinizi bildirmeniz için yorumlara bekliyoruz.
Kaynaklar: Research Gate, Olağanüstü Kanıtlar, BBC
www.idrak34.com
Editor : Åžerif SENCER