Yapay ÖZETÄ°| zekânın ülkelerin hükûmetlerinin yerine geçmesi tartışması uzun zamandır dünyada sürüyor. Yapay zekânın insanlara ne kadar ‘eÅŸit’ davranacağı ve ne kadar ‘etik’ olacağı konusu büyük bir tartışma alanıyken geçtiÄŸimiz günlerde Google’ın yapay zekâ giriÅŸimi DeepMind’dan özel bir haber geldi.
Google’ın DeepMind ekibi, çevrimiçi bir oyunda kamu fonlarını dağıtmak için 'herkese uyan' bir politika bulmak için bir yapay zekâ sistemi eÄŸitmeyi baÅŸardılar. Yapay zekânın eÄŸitiminde 4 kiÅŸi oynanan çevrimiçi bir oyundaki 4000 gerçek insan ve bilgisayar simülasyonu kullanıldı.
Yapay zekâ, iki kabul edilen politikaya da uymayan, ortak bir politika geliÅŸtirdi:
Söz konusu oyunda oyuncular, farklı miktarlarda para ile oyuna başlıyorlar ve bir kamu fonu havuzunun büyümesine yardımcı olmak için ne kadar katkıda bulunacaklarına karar veriyorlar. En sonunda yaptıkları katkı karşılığında bir pay geri alırlar. Oyuncular, ayrıca kamu parasını dağıtmak için en sevdikleri politikalara da oy verdiler.
Bu oyunu eÄŸitim için analiz eden yapay zekâ, en sonunda kendi politikasını belirledi. Yapay zekâ, kamu parasını her oyuncunun baÅŸlangıç parasının ne kadarı kadar katkıda bulunduÄŸuna göre yeniden dağıttı. Bu sayede oyuncular arasındaki servet eÅŸitsizliklerini azaltmaya çalıştı. Ayrıca, baÅŸlangıç fonlarının yarısı kadar katkıda bulunmayan ‘beleşçi’ oyunculara neredeyse hiçbir ÅŸey vermedi.
Kendi geliÅŸtirdikleri politikalarla birlikte yapay zekânın politikasını oylayan oyuncular, çoÄŸunluk olarak yapay zekânın oluÅŸturduÄŸu politikayı seçti. Bu politika karşısındaki diÄŸer seçenekler ise her bir kiÅŸinin ne kadar katkıda bulunduÄŸuna bakılmaksızın fonları eÅŸit olarak dağıtan ‘eÅŸitlikçi’ ve her bir kiÅŸinin katkısının oluÅŸturduÄŸu orana göre fon dağıtan ‘özgürlükçü’ yaklaşımlardı.
Yapay zekâ, baÅŸarılı politika oluÅŸtursa da demokrasiye tam olarak uymuyor:
DeepMind ekibi, yapay zekânın kendini kanıtlamayı baÅŸarmasına raÄŸmen demokrasiyi karşılayamadığını ÅŸu ÅŸekilde açıkladı:
“Demokrasi sadece kazanmakla, en çok beÄŸendiÄŸiniz politikayı uygulamakla ilgili deÄŸildir - vatandaÅŸların birbirleriyle karşılaÅŸabilecekleri ve birbirleriyle eÅŸit olarak tartışabilecekleri süreçler yaratmakla ilgilidir.”
DeepMind ekibi, yapay zekânın azınlık grupların (diÄŸer politikalara oy verenler) ihtiyaçlarının göz ardı ettiÄŸini ifade ederken buna karşı bir görüş de geldi. Harvard Ãœniversitesi’nden Mathias Risse, bu durumun siyaset bilimciler arasında kabul edilebilir olduÄŸunu paylaÅŸtı. Risse, modern demokrasilerde ekonomik elitlerin ‘çoÄŸunluÄŸu’ haklarından mahrum bırakması gibi sorunların olduÄŸunu vurguladı.
Peki siz yapay zekânın insan hayatına en fazla etki edebileceÄŸi bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
www.idrak34.com
Editor : Åžerif SENCER