USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Gökkuşağı Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Görünüşüyle dikkatimizi çeken, bizi heyecanlandıran gökkuşağı hakkında bilgiler listemizde, gökkuşakları hakkında daha önce duymadığınız bilgileri bir araya derledik. Herkesin aynı gökkuşağını görmediğinden, gökkuşağının diğer görünüşlerine kadar tüm bilgileri

Gökkuşağı Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler
11-10-2022 14:15
Google News

Gökkuşağı ÖZETİ| gördünüz, güzel bir hikaye paylaştınız ve tamam. Artık gerçekleri konuşmanın vakti geldi. Yağmur yağdıktan sonra meydana çıkan, güzel görüntüsü ile gözlerimizi büyüleyen gökkuşağı aslında neleri saklıyor biliyor musunuz? Müthiş bir görünüme sahip olan gökkuşağı hakkında bilgiler listemizde, belki de daha önce duymadığınız bilgileri bir araya derledik.

Özellikle çocukluğumuz başta olmak üzere, gökkuşağına bir çoğumuz büyük bir ilgi duyuyoruz. Bu, gökkuşağının nereden başlayıp nereden bittiğini göremememizden ve müthiş renklerinden kaynaklanıyor olabilir. Ama gökkuşağı, yalnızca bunlardan ibaret değil. Bu güzel görüntü, aslında arkasında oldukça fazla şey saklıyor. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan, gökkuşağı hakkında bilgiler listemize geçelim.

Gökküşakları hakkında ilginç bilgiler:Gökkuşağının nerede bittiğini asla bilemezsinizGökkuşağını yerdeyken farklı, havadayken farklı görebilirsinizKışın gökkuşağı görme olasılığınız, yaz aylarına göre çok daha düşüktürBir yağmur damlasına iki kez ışık yansırsa, çift gökkuşağı görünürVenüs işine bak kardeşim: Dünyamız, Güneş Sistemi'nde gökkuşağına sahip tek gezegenGökkuşaklarının tanrıdan gelen bir yol olduğuna inananlar vardıEn uzun gökkuşağı 9 saat sürdüAynı gökkuşağını iki kişi göremezGökkuşağının nerede bittiğini asla bilemezsiniz

gökkuşağı

Başlamadan şunu söylemeliyiz ki, gökkuşağının bittiği yerde altın aranmaz. Bir çoğumuz, gökkuşağının nerede bittiğini hep merak ederiz. Çünkü aynı anda gökkuşağı oldukça fazla yerden görülebiliyor ve bittiği yere gitmeye çalışsanız bile yetişemiyorsunuz. Evet, gökkuşağının bittiği yere asla gidemezsiniz. Çünkü, gökkuşağı güneşin yönüne göre yer değiştiriyor ve siz ilerledikçe gökkuşağının konumu da gözünüzde değişecektir. Bu nedenle, üzülerek gökkuşağının bittiği yere asla gidemeyeceğinizi söylemek isteriz. E tabii ki altınları da bulamayabilirsiniz.

Gökkuşağını yerdeyken farklı, havadayken farklı görebilirsiniz

oval gökkuşağı

Gökkuşağına baktığımızda, yay şeklinde bir görünüme sahip olduğunu biliyoruz. Yerdeyken baktığımızda yay şekline sahip gökkuşağına uçaktan baktığımızda, daire şeklinde de görebiliyoruz. Bu aslında, bir önceki maddede de söylediğimiz bakış açısını destekliyor. Tabii ki, her şeyden önce onu görebilmek için uygun hava koşullarına sahip olmanız gerekiyor. Aksi takdirde ne yerde, ne de gökyüzünde bir gökkuşağı göremezsiniz.

Gökkuşağı, fiziksel bir görünüme sahip olmadığı için ve güneşin konumuna göre değişiklik gösterdiği için herkese aynı görünmeyecektir. Bu nedenle, yerdeki bir insan ile gökyüzündeki bir insanın aynı gökkuşağını görememesi oldukça doğal bir durum.

Kışın gökkuşağı görme olasılığınız, yaz aylarına göre çok daha düşüktür

kışın gökkuşağı

Gökkuşağı görme ihtimaliniz, yaz aylarında çok daha fazladır. Çünkü, kış aylarında gökkuşağı görme olasılığınız yoğun hava koşulları nedeniyle çok zordur. Gökkuşağının oluşumu, spektrumdan geçen ışık sonucunda meydana geliyor. Kış aylarında ise yoğun soğukluklar olduğu için, üst atmosferde donmalar meydana geliyor ve düşen damlalar sayesinde gökkuşağının meydana çıkması engelleniyor.

Bir yağmur damlasına iki kez ışık yansırsa, çift gökkuşağı görünür

çift gökkuşağı

“Çift gökkuşağı nasıl olur?” diye meraklandığınızı duyar gibiyiz. Ama evet, çift gökkuşağı da meydana gelebiliyor. Çift gökkuşağının meydana gelmesi her ne kadar düşük bir ihtimal olsa bile, ışık yağmur damlasına iki kez yansıdığında çift gökkuşağı meydana gelir. Bununla birlikte, farklı açılardan gelen iki yansımayı da görebilme ihtimaline sahibiz. Söylenilenlere göre, ikinci gökkuşağının renkleri daha sönük meydana geliyor.

Venüs işine bak kardeşim: Dünyamız, Güneş Sistemi'nde gökkuşağına sahip tek gezegen

dünya

Kendimizi şanslı hissetmeli miyiz bilemeyiz ama, dünyamız güneş sistemindeki tek gökkuşağı çıkma olasılığına sahip gezegen. Venüs’ün gaz kasırgaları varsa, bizim de gökkuşağımız var. Dünyamız, tutarlı bir sıvı yağışına ve direkt olarak güneş ışınlarına maruz kaldığı için, gökkuşağı çıkma olasılığı olan tek gezegen olma ünvanına sahip. Satürn’de de gökkuşağı çıkabilirdi. Bilim insanlarının tespitlerine göre, sıvı metan fırtınaları bulunabilir. Ama ne yazık ki Satürn’ün atmosferi fazlasıyla puslu olduğu için metan damlalarına yeteri kadar güneş ışını vurmuyor.

Gökkuşaklarının tanrıdan gelen bir yol olduğuna inananlar vardı

gökkuşağı yunanistan

Yunanlılar ve Romalılar, gökkuşağının tanrı tarafından yaratılan bir yol olduğuna inanıyorlardı. Yunan tanrıçası İris, gökkuşağı ile kişiselleştirilen bir tanrıydı ve İris adına yapılmış olan onlarca sanat eserinde gökkuşağına da yer veriliyordu. Eski Yunan mitolojisine baktığımızda, İris sürahisine su toplayarak gökkuşağı oluşturuyordu. Gökkuşağı ise, olimpos dağı ve dünya arasında bir köprü olarak meydana geliyordu.

Elbette, böyle bir şey bulunmuyor. Bu, yunanlıların ve romalıların inançlarına göre ortaya atılan bir şey. Gökkuşağı, bilimsel ispatlarla ortaya çıkarılan bir olaydır. Bu tarz inançlar, gökkuşağının bittiği yerde altın olur gibi inançlarla aslında aynı diyebiliriz.

En uzun gökkuşağı 9 saat sürdü

gökyüzü ve gökkuşağı

Gökkuşakları genelde 1 saat belki de daha az bir süre boyunca gözlemlenebiliyordu. Tarihte bilinen en uzun gökkuşağı, yaklaşık 9 saat boyunca gözlemlenebildi. 2017 yılında Tayvan’ın Taipei dağlarında yapılan bir araştırmada, öğrenciler sabah 6:57’de başlayan gökkuşağının öğleden sonra 15:55’e kadar devam ettiğini gözlemledi. Bu, 8 saat 58 dakika gibi oldukça uzun bir süreydi ve ondan sonra tekrar böyle bir gözlem yapılmadı.

2017’den önce ise 1994 yılında yapılan bir gözlemde, gökkuşağı sabah 09:00’dan 15:00’a kadar sürebildi. Elbette, daha sonrasında Guiness Rekorlar kitabı tarafından resmi olarak belgelendi. 2017 ve bir önceki gözlem arasında oldukça uzun bir süre bulunuyor. Kim bilir, belki de ileride de böyle bir gözlem yapılır ve saatler süren bir gökkuşağı ile karşılaşırız.

Aynı gökkuşağını iki kişi göremez

çift gökkuşağı

İki kişi yan yana oturup, gökkuşağına baktığında aynı gökkuşağını göremezler. Çünkü, gökkuşağı herhangi bir fiziksel varlığa sahip değildir. Gökkuşakları tamamiyle optik bir fenomendir ve bu nedenle, gökkuşağına bakan herkes aynı görüntüyü göremez. Yani, yanınızda oturan arkadaşınız ile sizin gökkuşağı görüşünüz birbirinden biraz farklı olabilir. Gördüğünüz gökkuşağı, tamamiyle size özgü bir gökkuşağıdır. Sizin gördüklerinizi başkaları göremeyecektir.

Sizler için hazırladığımız gökkuşağı hakkında bilgiler listemizin sonuna geldik. Gökkuşağı, her ne kadar güzel görünse bile oldukça farklı detaylara sahip. Özellikle, yanınızdaki arkadaşınız ile aynı gökkuşağını görmüyor olmanız bile “acaba nasıl görüyor ya” düşüncesine kapılmanıza neden oluyor. Sizler gökkuşakları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Gökkuşakları hakkında ilginç bilgiler sadece bununla sınırlı değil. Görmeye hiç alışık olmadığımız 'beyaz gökkuşakları' hakkındaki içeriğimizi de buradan okuyabilirsiniz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Tarihteki İlk Bilim Kadınının Trajik Sonu
Tarihteki İlk Bilim Kadınının Trajik Sonu

Tarihin ilk, kadın bilim insanı ünvanına sahip Hypatia, daha çok trajik ölümüyle bilinse de; hayatı, geçmişin en etkileyici hikâyelerinden birine sahipti.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu