Özellikle piramidin içinde büyük bir boşluk olması, akıllara soru işaretini getiriyor. Bu boşluk, neden oluşmuş olabilir?
Daha önce piramite dair hiç bilinmeyen bu boşluk, bilim dünyasının da merak konusu oldu. Öyleyse gelin bakalım, bu boşluk neyin nesiymiş.
Kozmik ışınlar tarafından yeryüzüne gönderilen ve "müon" adı verilen atom altı parçacıkları kullanılarak gerçekleştirilen bir tarama yöntemi sayesinde bu boşluk tespit edildi.
Müonlar, atmosferle etkileşime giren kozmik ışınların bir sonucu olarak yeryüzüne düşen yüksek enerjili parçacıklardır. Bu parçacıklar, yoğun taş kütleleri arasından geçerken bilim insanlarına katı ve boş bölgeleri haritalama imkânı sunuyor.
ScanPyramids projesinin bir parçası olarak yürütülen araştırmalar da piramidin içinde büyük bir boşluğun varlığını ortaya çıkardı. Piramidin hemen üstünde yer alan bu boşluk, yaklaşık 30 metre uzunluğunda, 8 metre yüksekliğinde ve 2 metre genişliğinde.
Peki bu boşluk neden var?
Bu boşluğun, piramidin devasa taş blokları arasındaki basıncı hafifletmek amacıyla inşa edilen bir yapı olduğu tahmin ediliyor. Bazı araştırmacılar, bu boşluğun, piramidin içindeki büyük taş blokların yerleştirilmesi sırasında kullanılan bir rampa olabileceğini de öne sürüyor.
Aslında boşluğun amacı ve işlevine dair birkaç farklı teori var. Boston'daki Antik Mısır Araştırma Ortaklığı'ndan Mark Lehrer, boşluğun firavun Khufu'nun mezarına yönelik bir oda olamayacağını belirtiyor. Çünkü bu alan, piramidin ana mezar odasından oldukça uzakta ve fiziksel olarak erişilemiyor.
Bu yüzden boşluğun, firavunun ruhu için bir geçit veya sembolik bir alan olabileceği ilk teori.
Diğer bir görüş ise bu alanın, piramidin yapısal bütünlüğünü desteklemek için kullanılan bir inşaat tekniğiyle ilgili olduğu. Aslında bu teori, hepsinden daha mantıklı geliyor. Çünkü piramitler inşa edilirken, taş blokların yerleşimini optimize etmek amacıyla bu boşluklar bırakılmış olabilir. Bu boşluk da yapının denge ve sağlamlığını sağlamak için gerekli bir mühendislik çözümü gibi görünüyor.
Tam olarak hangi amaçla boşluk bırakıldığını söylemek şu an için biraz güç olsa da yapısal tekniklerden biri olarak kabul edilmesi daha yaygın gibi görünüyor. Yine de Mısır’ın gizemini çözmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Kaynaklar: National Geographic, NPRİlginizi çekebilir:
Editor : Şerif SENCER