Aslında ÖZETİ| bildiğimiz kadarıyla günlük hayatta kullandığımız çoğu ürünün geri dönüşümü mümkün. Pillerin bile!
Ancak öyle bir ambalaj var ki bunun içindeki yiyeceği oldukça sık tüketiyoruz ve geri dönüşümü maalesef mümkün değil.
Aslında geri dönüşümü bir hayli meşakkatli olan birçok ürün ve madde var.
Örneğin ambalaj kâğıtları, çok boyalı olduklarından ve genelde sızdırmaz olması için plastik bir tabaka ile kaplandığından, bu kâğıtları geri dönüşüm istasyonlarında ayrıştırmak oldukça zor oluyor.
Yine meyve suyu kutularının içindeki koruyucu tabakada da aynı sorun var. Ampuller, birbirinden farklı çok fazla malzeme içerdiğinden iyi şekilde geri dönüştürülemiyor. Sprey kutuları ise içinde gaz kalabileceği için eritilmesi tehlikeli malzemeler sınıfına giriyor.
Ayrıca plastik kaplar arasında geri dönüştürülmesi en ekonomik olanlar su ve süt şişeleri. Diğer tüm ambalajlardaki plastiklerin ya işlenmesi çok pahalı ya da geri dönüştürmeye değecek kadar yeterli değil.
Gelelim geri dönüştürülmesi mümkün olmayan o ambalaja.
Geri dönüştürülemeyen fakat oldukça yaygın şekilde kullanılan bir numaralı malzeme, cips paketleri. Bu paketler, içindeki cipsleri taze tutmak için kullanılan folyo kaplamalarından ayrılamıyor ve içindeki bitkisel yağlar, plastiği kirletiyor.
Örneğin İngiltere’de her yıl, 13 milyar cips tüketiliyor ve paketleri de çöpe atılıyor. Bunları birbirine yapıştırarak dev bir örtü üretsek, koca bir şehrin üstünü tamamen kaplamaya yeter.
Aslında cips üreten Frito-Lay isimli bir gıda şirketi, 2010 yılında %100 geri dönüştürülebilir bir paket piyasaya sürmüştü.
Fakat yalnızca 18 ay sonra bu cips paketlerini piyasadan aniden kaldırmıştı. Bunun sebebi ise paketlerin çok fazla ses çıkarmasaydı. Neredeyse kulak zarını patlatacak bu 95 desibellik hışırtı sebebiyle, satışlar yaklaşık %11 düşmüştü.
Frito-Lay’ın ürettiği bu cips paketlerinin özelliği, %100 gübreye dönüştürülebilir olmasıydı. Ayrıca bu paketin en önemli bileşeni, laktik asidin polimerleştirilmesi ile yapılan polilaktik asit yani PLA idi.
Bu plastiği oksijensiz bir çöp yığınına boşalttığınız zaman ayrışmıyordu ancak açık bir ortama bıraktığınızda, uzun bir zaman sonra gübreye dönüşebiliyordu. Ancak şirket, ürettiği paketlerin tüm bu artılarına rağmen hışırtı sorununu çözemedi ve bu cips paketleri tarihe karıştı.
Özetle günümüzde geri dönüştürülmesi çok zor olan çok sayıda ürün bulunsa da cips paketlerinin bu anlamda başı çektiğini söyleyebiliriz.
Kaynaklar: Popular Science, Regenizeİlginizi çekebilir:
Editor : Şerif SENCER