İlk ÖZETİ| deneyde, farelere bir tür kimyasal veren ve bu maddenin yaşlanma üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını gözlemleyen araştırmacılar; bahsi geçen “gençlik ilacı”nın verilmesinin ardından yaşlı olanlarının, altı aylık farelerle aynı etkilere sahip olduğunu keşfetti. Bir diğer deneyde ise dört molekülün karışımından oluşan Yamanaka faktörünün farelere enjekte edilmesi, aynı şekilde hayvan hücrelerinde bir gençleşme eğilimi gösterdi.
Yaşlanmayı tersine çevirip gençleşmeyi hedefleyen bu çalışmalar, şimdilerde fareler üzerinde test edilse de bilim insanları, daha fazla çalışma ve testlerle insanlar üzerinde de bu etkinin görülebileceğini öngörüyor.
Araştırmacılar mutasyonların geri çevrilemediğini bildikleri için, mitokondri DNA’sının yaşlanmayla beraber mutasyona uğraması yoluyla, ilk etapta bu sürecin geri döndürülebilmesinin mümkün olduğunu pek düşünmüyordu.
Prof. Dr. Sinclair ve grubu, bu ihtimalin az da olsa mümkün olabileceği düşüncesiyle laboratuvarlarında farelerden SIRT 1 genini kaldırmayı deneyerek işe başladı. SIRT 1 geni kaldırılan fareler, kısa bir sürede yaşlanma belirtileri göstermeye başlamıştı.
Profesör ve ekibi, gen kaldırma işlemiyle farelere ait mitokondrilerin işlevlerinde bozulmalar görse de çoğu mitokondri proteininin normal seviyelerde kaldığını görünce bir hayli şaşırdı. Yalnızca bu organel genomu tarafından kodlananlarda bir düşme eğilimi vardı.
Editor : Şerif SENCER