USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gelecek yılın Hazine finansman programı hazır

Ekonomi - Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2024'e ilişkin programı, Orta Vadeli Program ve Merkezi Yönetim Bütçesi öngörüleri esas alınarak hazırlanarak ana hatları ile paylaşıldı. Buna göre, 2024'te 2,2 trilyon liralık borç servisi planlanıyor.

Gelecek yılın Hazine finansman programı hazır
01-11-2023 12:58
Google News

Hazine ÖZETİ| ve Maliye Bakanlığının internet sitesinde 2023 yılı gelişmeleri ve 2024 yılı öngörülerini içeren "Hazine Finansman Programı" yayınlandı.

Bakanlıkça, gelecek yıl yaklaşık 1 trilyon 166,3 milyar lirası anapara ve 1 trilyon 46,9 milyar lirası faiz olmak üzere 2 trilyon 213,2 milyar lira tutarında borç servisi gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Orta Vadeli Program ve Merkezi Yönetim Bütçesi öngörüleri esas alınarak hazırlanan programa göre, geçen yıl 70 ay olan nakit iç borçlanmanın ortalama vadesi, bu yıl ocak-ekim döneminde 65 ay oldu. Yüzde 16,3 olan sabit getirili Türk Lirası cinsi iç borçlanmanın ortalama maliyeti de aynı dönemde yüzde 18 seviyesinde gerçekleşti.

Yatırımcı tabanının genişletilmesi ve borçlanma araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla ilk defa 2012 yılında gerçekleştirilen kira sertifikası ihraçlarına 2023 yılında da devam edildi. Bu çerçevede, söz konusu dönemde iç piyasada toplam 107,4 milyar lira tutarında Türk Lirası cinsi kira sertifikası ihracı yapıldı.

İlk kez yeşil tahvil ihracı yapıldı

Bu yıl ocak-ekim döneminde toplam 136,3 milyar lira tutarında Türk Lirası gecelik referans faiz oranına (TLREF) endeksli senet ihracı gerçekleştirildi. Nisanda gerçekleştirilen 2,5 milyar dolar tutarındaki 7 yıl vadeli yeşil tahvil ihracı, ülke hazinesi tarafından uluslararası sermaye piyasalarında ihraç edilen ilk çevresel, sosyal ve yönetişim tahvili olma özelliği taşıyor.

Gelecek yıl 2 trilyon 213,2 milyar liralık borç servisi

Programın 2024 yılı öngörülerine göre, yaklaşık 1 trilyon 166,3 milyar lirası anapara ve 1 trilyon 46,9 milyar lirası faiz olmak üzere 2 trilyon 213,2 milyar lira tutarında borç servisi gerçekleştirilmesi, bunun 1 trilyon 565,2 milyar lirasının iç borç, 648 milyar lirasının ise dış borç servisi olarak yapılması planlanıyor.

Nakit bazlı faiz dışı denge beklentisi

Nakit bazlı faiz dışı denge, özelleştirme gelirleri, 2B satış gelirleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan aktarılacak kaynaklar ile devirli ve garantili borç geri dönüşleri, kasa/banka kullanımı sonucu elde edilecek borçlanma dışı kaynakların toplamının eksi 281 milyar lira olması bekleniyor.

Tahvil ve kira sertifikası ihraçları

Gelecek yıl uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ve kira sertifikası ihraçları yoluyla 10 milyar dolar tutarı karşılığında finansman sağlanması planlanıyor. Bu öngörüler doğrultusunda, 2024'te 2 trilyon 136,4 milyar lira tutarında iç borçlanma yapılması bekleniyor.

2024'te 1 trilyon 565,2 milyar lira iç borçlanmaya gidilecek

Öngörüler doğrultusunda, 2024 yılında 1 trilyon 565,2 milyar lira tutarında iç borçlanma, 648 milyar lira tutarında dış borçlanma yapılması planlanıyor.

Türk Lirası cinsinden sabit kuponlu gösterge tahvili ihraçlarına devam

Programa göre, Türk Lirası cinsinden sabit kuponlu "gösterge tahvil"lerin ihracına piyasa koşulları çerçevesinde düzenli olarak devam edilmesi planlanıyor.

Türk Lirası kuponlu/kuponsuz bonolar ve tahviller, farklı vadeli değişken kuponlu tahviller, enflasyona endeksli tahviller, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikaları itfa takvimine ve piyasa koşullarına bağlı olarak ihraç edilebilecek.

Uluslararası sermaye piyasalarından finansman sağlanması

Uluslararası sermaye piyasalarından finansman sağlanması amacıyla çeşitli vadelerde konvansiyonel tahviller, kira sertifikaları, yeşil tahviller, sosyal tahviller ve/veya sürdürülebilir tahviller piyasa koşullarına bağlı olarak ihraç edilebilecek.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Gemini, Android ve iOS Telefonlarda Daha da Akıllandı
Gemini, Android ve iOS Telefonlarda Daha da Akıllandı

Google, Gemini mobil uygulamasına önemli bir güncelleme gönderdi. Bu güncelleme ile şirketin en gelişmiş yapay zekâ modeli "Gemini 2.0" telefonlarda da kullanılabilir oldu.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu