USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gecelik faiz yeniden politika faizinin üzerine çıktı

Ekonomi - Merkez Bankası'nın ters swap işlemi ve zorunluk karşılık kararının etkisiyle gecelik faiz geçen haftaki yüzde 47'li seviyelerden dün yüzde 50,6 civarına yükseldi.

Gecelik faiz yeniden politika faizinin üzerine çıktı
01-10-2024 09:47
Google News

Türkiye ÖZETİ| Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaştırmasının etkisinin piyasaya tam yansıyıp yansımadığını gösteren gecelik faizler dün yeniden politika faizinin üzerine çıktı.

TCMB'nin 1,2 milyar dolara yaklaşan ters swap işlemi ve zorunluk karşılık kararının da etkisiyle gecelik faiz geçen haftaki yüzde 47'li seviyelerden dün yüzde 50,6 civarına yükseldi. Likidite fazlası 400 milyar TL'den 200 milyar TL'nin altına geriledi.

TL likidite fazlası yaratan ana unsur ise TCMB'nin ilk çeyrek sonundan beri 95 milyar dolara yaklaşan rezerv birikiminin yarattığı TL olmaya devam ediyor.

Bankacılar bu tutara ek olarak geçen hafta TCMB'nin net rezervlerinde yaklaşık 2,5 milyar dolar artış gerçekleştiğini hesaplıyorlar. Hesaplamalara göre toplam rezerv ise 1 milyar dolar artışla 157,5 milyar dolar ile yeni rekora ulaşacak.

TCMB faizi ne zaman indirecek?

TCMB geçen ay politika faizini yüzde 50'de sabit tutarken önümüzdeki döneme ilişkin yönlendirmelerinde daha önceki PPK metinlerinde yer verdiği 'sıkılaştırma' ifadesini kaldırdı.

Ekonomistlere göre metin değişikliği bugün gündemde olmayan faiz indiriminin son çeyrek verilerine göre gündeme gelebileceğinin en önemli işareti olarak görüldü.

Bazı ekonomistler ilk faiz indirimini verilere göre kasım toplantısında gerçekleştirebileceğini öngörürken bazı ekonomistler aralık ya da önümüzdeki yılın daha iyi bir seçenek olacağı görüşünde.

Reuters anketleri en erken kasım ayında başlayacak ve büyük bölümü önümüzdeki yıl olmak üzere 2025 sonuna kadar 20 tam puanın üzerinde faiz indirimi beklentisi içeriyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
AMD, İlk Küçük Yapay Zekâ Dil Modeli AMD-135M'yi Duyurdu
AMD, İlk Küçük Yapay Zekâ Dil Modeli AMD-135M'yi Duyurdu

AMD, küçük yapay zekâ dil modeli AMD-135M'yi duyurdu. Meta'nın Llama modeli üzerine inşa edilen yapay zekâ, daha çok özel işletmelere odaklanıyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu