USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Gece Yarısı Uyanık Olmak, Basitçe Doğamıza Uygun Değil!

Yayımlanan yeni bir araştırma, gece yarısı uyanık kaldığımızda neden farklı duygulara büründüğümüzü inceledi. Sonuç, bu durumun basitçe doğamıza uygun olmadığını gösterdi.

Gece Yarısı Uyanık Olmak, Basitçe Doğamıza Uygun Değil!
05-08-2022 23:24
Google News

Pek ÖZETİ| çoğumuz geceleri ayakta kalmayı sevenlerden olsak da aslında beynimizin bu saatlerde tamamen farklı işlediği, on yıllardır yapılan araştırmalarla kanıtlandı. Hatta öyle ki gece beyniniz anlık kararlar vermeye daha meyilli olduğundan, alışveriş platformları da bundan faydalanacak taktikler geliştirdi ve uyguluyor.

Peki, gece yarısı ayakta kalmak sağlığımız ve davranışlarımızı nasıl etkiliyor? İşte Frontiers in Network Psychology’de yayımlanan yeni araştırma, bu sorunun en güncel cevabını verdi. Bilim insanları, beynimizin geceleri nasıl farklı bir şekilde davrandığını gösteren kanıtlar ortaya sundu.

Gece uyanık kalmak basitçe doğamıza uygun değil:

gece uyumamak

Bilim insanlarının yeni hipotezine göre insan vücudu ve aklında 24 saat boyunca duygularımızı ve davranışlarımızı etkileyen aktiviteler gerçekleşiyor. Beynimiz, belirli saatlerde biz farkında olmadan belirli şekillerde hissetmemizi sağlıyor. Doğamız gereği geceleri de bu doğal süreç, uyumamız üzerine kurulu olan aktivitelerden oluşuyor.

Gece vakti için oluşan bu aktiviteler, aslında binlerce süren evrimimize dayanıyor. Gündüzleri avlanabilen bir tür olarak insanlar, geceleri savunmasız bir şekilde uyuyorlardı. Fakat bilim insanlarına göre uyku sırasında herhangi bir tehlikeye karşı teyakkuzda olmamız için vücudumuz olumsuz uyarıcılara maruz kalıyordu.

Söz konusu olumsuz uyarıcılar, geçmişte tehlike anında uyanmamızı sağlıyor olsa da günümüzde birer avcı olmadığımız için artık farklı bir sonuca yol açıyor. Uyarıcılar, geceleri ödül/motivasyon sisteminden besleniyor ve bu da kişiyi riskli davranışlara yatkın hale getirebiliyor. Ayrıca gece ayakta kalmakta birlikte gelen uyku kaybı, gündüz doğal olarak oluşan beyin aktivitelerini de olumsuz etkiliyor.

Üstelik gece ayakta kalmanın getirdiği bu olumsuz duygular, dünyadaki intihar oranlarını da etkiliyor. Daha önce yapılan araştırma da bunu kanıtlayacak şekilde, intihara meyilli olmanın gece yarısı ila sabaha karşı 6’ya kadarlık süreçte diğer tüm zamanlara göre 3 kat arttığını göstermişti.

Yardıma ihtiyacınız olduğunu hissediyorsanız:

www.idrak34.com


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Düşen Bir Uçakta Hangi Koltukta Oturmak Daha Güvenli?
Düşen Bir Uçakta Hangi Koltukta Oturmak Daha Güvenli?

Çoğu kişide biraz da olsa uçak fobisi bulunur, bazılarında ise bunun şiddeti yüksektir. Hatta bu nedenle hangi koltuğun daha güvenli olduğunu bile hesap etmeye kalkabilirler. Aslında çabaları boş değildir, daha güvenli olan koltuklar gerçekten de vardır. Peki bunlar sizce hangiler

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu