Türkiye ÖZETÄ°| Garanti Bankası A.Åž., 31 Mart 2024 tarihli finansal tablolarını açıkladı. Bankanın konsolide finansal tablolarına göre, yılın ilk 3 ayında, net kârı 22 milyar 479 milyon 583 bin TL oldu. Aktif büyüklüğü 2 trilyon 462 milyar 474 milyon 815 bin TL seviyesinde gerçekleÅŸirken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla saÄŸladığı destek ise 1 trilyon 853 milyar 956 milyon 245 bin TL oldu.
Fonlama bazını dinamik bir ÅŸekilde yöneten Garanti BBVA’nın fonlama kaynakları içindeki en büyük ağırlığı %71 ile müşteri mevduatları oluÅŸturmaya devam etti. Müşteri mevduat tabanı yılın ilk 3 ayında %9,3 büyümeyle 1 trilyon 750 milyar 964 milyon 135 bin TL oldu. Güçlü sermaye odağını koruyan Bankanın sermaye yeterlilik oranı %15.4*, özkaynak kârlılığı %36.0, aktif kârlılığı ise %3.9 seviyelerinde gerçekleÅŸti.
Konuyla ilgili bilgi veren Garanti BBVA Genel Müdürü Recep BaÅŸtuÄŸ, “2024, ekonomide bir önceki yıl baÅŸlayan dengelenmenin devamı niteliÄŸinde olurken, yılın ilk üç ayında parasal sıkılaÅŸtırma politikalarının doÄŸal sonuçları bilançoyu etkiledi. Kredi büyümeleri regülasyonun belirlediÄŸi sınırlar içinde kalırken, fonlama maliyetleri üzerindeki baskı devam etti. Yılın geri kalanı enflasyonla mücadele ve sadeleÅŸmelerin daha ön plana çıktığı bir dönem olacak. Enflasyonla mücadele ortamında yüksek faiz oranları devam etse de doÄŸru ve saÄŸlıklı politikaların sonuçlarının özellikle yılın ikinci yarısında görülmesini bekliyoruz. Enflasyonun, Merkez Bankası’nın hedeflediÄŸi seviyelere düşmesi durumunda mevcut sıkılaÅŸtırma adımlarının kontrollü ÅŸekilde gevÅŸetilebileceÄŸini düşünüyoruz. Ekonomide atılan doÄŸru adımlar neticesinde artan öngörülebilirlik yabancı yatırımcı ilgisini de olumlu etkiliyor. Bilançolarımızda önemli bir ağırlığa sahip olan KKM'deki çözülmenin, TL mevduat faizlerindeki yüksek getiri ve kurdaki makul seviyeler sayesinde artarak devam edeceÄŸini düşünüyoruz.” dedi.
Recep Baştuğ sözlerini şöyle sürdürdü:
“Åžubat ayında uluslararası yatırımcılardan büyük ilgi gördüğümüz 500 milyon dolarlık sermaye benzeri tahvil ihracını gerçekleÅŸtirdik. Bu iÅŸlem; ABD tahvili + 409 bps (%8,375) seviyesine gelen fiyatlamasıyla son yıllarda bir bankanın gerçekleÅŸtirdiÄŸi en uygun maliyetli ‘sermaye benzeri borçlanma’ oldu. Türkiye’deki diÄŸer bankaların da artan yurtdışı borçlanmalarını ve yabancıların taleplerini sektör açısından pozitif bir geliÅŸme olarak deÄŸerlendiriyoruz. Banka olarak, sürdürülebilirlik konusuna odaklanıyoruz ve bu alanda iki ana baÅŸlık öne çıkıyor: iklim kriziyle mücadele ve kapsayıcı büyüme. YeÅŸil dönüşümü teÅŸvik etmek ve bu alandaki farkındalığı artırmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca, yenilenebilir enerji yatırımlarına saÄŸladığımız kümülatif finansman tutarı 6 milyar doları aÅŸarken, bugün her 4 rüzgar enerji santralinden biri Garanti BBVA tarafından finanse ediliyor; bu da bizi bu alanda pazar lideri konumuna getirdi. 2006’dan bu yana kadın giriÅŸimcileri destekleme kararlılığımız, bankacılık sektöründe ve diÄŸer endüstrilerde yeni programların ilham kaynağı oldu. Kadın giriÅŸimcilere yönelik programlar kapsamında saÄŸladığımız finansman desteÄŸi son 5 yılda 200 milyar TL'yi aÅŸtı. Stratejik önceliklerimizden biri olan giriÅŸimcilik alanına büyük önem veriyoruz ve bu alan kadın giriÅŸimciliÄŸinden teknoloji giriÅŸimciliÄŸine kadar geniÅŸ bir yelpazeyi kapsıyor.
Sürdürülebilirlik stratejimizi, dijitalleÅŸmenin desteÄŸiyle toplumun tüm kesimlerine yaygınlaÅŸtırmayı hedefliyoruz. Aktif dijital müşterilerimizin sayısı 15.5 milyona ulaşırken, ana iÅŸlem adetlerinde ÅŸube dışı kanalların payı %98’e kadar yükseldi. Gelecekte ise yapay zekânın sektörü müşteri odaklı ve kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ hizmetler sunma noktasında daha güçlü bir konuma taşıyacağını öngörüyoruz. Güçlü sermaye yapımız ve sürdürülebilir büyüme stratejimizle, Garanti BBVA olarak Türkiye'nin ekonomik ve sosyal geliÅŸimine katkı saÄŸlamaya devam edeceÄŸiz. Bankamızın yılın ilk çeyreÄŸinde ulaÅŸtığı sonuçlarda emeÄŸi geçen tüm çalışma arkadaÅŸlarıma, bize güvenen ve destekleyen tüm paydaÅŸlarımıza teÅŸekkür ederim.”
Editor : Åžerif SENCER