USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Fransız ruhlu Amerikan: Emily in Paris

Aşırı, farklı, etkileyici ve rüküş. Emily in Paris dizisinin baş karakteri Emily Cooper, daha dizi gösterime girmeden, henüz fragmanların yayımlanmasıyla moda dünyasına yön veriyor.

Fransız ruhlu Amerikan: Emily in Paris
08-01-2023 16:09
Google News
Paris’in ÖZETİ| Arnavut kaldırımlısokaklarını yüksek topuklularıyla fetheden genç bir Amerikalıkadının öyküsü Emily in Paris, Netflix’te sadık bir izleyicikitlesi oluşturdu. Üç sezonu yayımlanan dizinin öyküsündendaha çok gündem olan konu ise ana karakter Emily Cooper’ın sıradışı tarzı.

Karakterin giyimi dizinin okadar önüne geçti ki henüz dizinin yeni bölümleri yayımlanmadanfragmanda gösterilen kıyafet ve aksesuvarlar anında tükeniyor.Öte yandan dizi, izleyicilerine modanın renkli ve cesur yüzünügöstererek keşfedilmemiş stil kapılarını da açtı.

MODA KALIPLARINA MEYDANOKUYOREfsaneleşmiş iki yapım olanŞeytan Marka Giyer (The Devil Wears Prada) ve Sex and the City’ninizinde yürüdüğü şeklinde yorumlanan dizide Emily’yicanlandıran Lily Collins’in tarzı; alışılmış görünümlere,moda kalıplarına da meydan okuyor.

İlk sezonun kostümseçimlerinde yalnızca Amerikalıstilist Patricia Field yer alırken 2.sezonda ekibe Fransıztasarımcı Marylin Fitoussi de katıldı. Son sezonda Fitoussi’nindizginleri tek başına ele almasıyla kostümler daha çok Fransızestetiğine büründü.

ABD FRANSIZ ZITLIĞI BİRARADAEmily’nin tarzının dünyadayankı uyandırmasının başlıca nedeni ise karakterin baskın vefarklı ruhunun gardırobuyla eşleşmesi. ABD ve Fransa’nınkültürel, sosyal zıtlaşmasına sık sık atıf yapılan yapımda;Emily adeta yıllardır süregelen Hollywood- Fransız sinemasıyarışını, bir çatıda buluşturuyor.

Kullandığı canlırenkler, dinamik ve çağdaş görünümler Hollywood sinemasınıyansıtırken romantik aksesuvarlar, parizyen şapkalar ve iridalgalı saçlar Fransız sinemasının dramatizmini ve özgünlüğünüanımsatıyor. Maksimalist estetiği; çoklu renkler, farklı dokularve desenlerle yakalayan Emily, bu iki ülkeyi tek bir stildebuluşturarak kalıpların dışında bir modanın mümkün olduğunuda kanıtlıyor.

BELİRSİZLİK SAÇLARA YANSIDI

Şaşırtıcı ki Emily’ninstil dünyası, klişelerine adeta bir başkaldırı. Payetli veiddialı parçaları düz renklerin aksine rengârenk kıyafetlerleharmanlayan genç kadın, “uyumsuz ve cesur” tanımını stilindeyaşatıyor.

Karakterin imzası olan kalın kaşlar ve iri dalgalıasi saçlar da etki yaratan unsurlar arasında. Emily’nin 3.sezonda yaşadığı kafa karışıklığını betimleyen kâkül saçkesimi, dizinin takipçilerine de esin olarak bir dalga gibi yayıldı.Bu ani değişimin ardında yatan stilin sırrı ise 60'larınFransası’ndaki pop ikonlarından geliyor. Dizinin kostümtasarımcılarından Fitoussi, bu değişikliği Emily için birbaşlangıç kabul ediyor. Elbette ki 60’lı yılların yenilikçiFransası bir dönüşümü en iyi tanımlayan zamanlardan.

AUDREY HEPBURN İMGESİ

Dizinin yarattığı bir başkamoda akımı ise klasikleri yeniden canlandırmak. İlk bakıştayalnızca çağdaş Kaliforniyalı bir kız imajı çizen genç kadınaslında klasiklerden sıyrılan değil, çağdaş ve klasiği tekbir çizgiyle buluşturan çok yönlü tarzını vurguluyor.

Emily’nin Audrey Hepburn’le özdeşleşen görünümleri,yarattığı başarılı sinerjinin en iyi örneklerinden. Kayıkyaka ikonik bir Audrey elbisesini gösterişli bir saç aksesuvarıylatamamlayan Emily, basit bir eşarbı büyük gözlüklerle ya daiddialı bir elbiseyle taşıyor. 50’li, 60’lı ve 80’liyılların simgelerini vurucu parçalarla birleştirmesi; karakterin,dizideki yaşam tarzı gibi aşırıya kaçmaktan ve dikkat çekmektenasla kaçınmadığının da tekrar tekrar altını çiziyor.

BORDO RUJ İMZASI

Söz konusu Emily Cooper’ınbenzersiz görünümünün sırrıysa, neredeyse tüm bölümlerdeöne çıkan bordo ruj, genç kadının imzası niteliğinde. Bordorengin, Fransız şarabına özgü koyu kırmızıdan türediğidüşünüldüğünde Emily’nin Paris’te olmaması kaçınılmazolurdu.

RÜKÜŞ VE GÜRÜLTÜLÜ!

Bir popüler kültür fenomenihaline gelen dizinin modaya bakış açısını başarılıbulmayanlar da var, üstelik azımsanmayacak kadar. Kimieleştirmenler Emily’nin kıyafetlerini fazla “gürültülü”ya da rüküş olarak nitelendirdi.

Ancak dizinin yaratıcılarınınyanıtı, eleştirilerden çok daha önce usta bir şekilde yapımaişlenmiş. Emily’nin tarzı dizinin ilk sezonundan itibaren hem işarkadaşları hem de ünlü bir moda tasarımcısı karaktertarafından rüküşlük ve zevksizlikle eleştirildi. Emily ise asladeğişmedi. Çünkü karakterin verdiği mesaj; rüküşlüğünmodayı beslediği ve kıyafetlerinin kendi benliğini yansıttığıyönünde.

RUHUN ŞIKLIĞI

Tüm tartışmalarınfinalinde, dizi izleyicisine yıllardır yanıtsız kalan bir sorununcevabına da ışık tutuyor. Şıklık; estetik ve sade birgörünümden mi yoksa cesur ve iddialı seçimlerden mi geçiyor?Emily’e göre şıklık, ruhunu yansıtmaktan ötesi değil…


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Abilene Paradoksu Nedir?
Abilene Paradoksu Nedir?

İstemediğiniz bir şeye “evet” demek zorunda kaldınız mı? Hayatınızda en az bir kere de olsa karşılaştığınız bu durum, aslında bilime göre bir paradoks.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu