Haber7
Fransa’da ÖZETİ| 5 gündür hükümet kurulamadı.1946 yılına kadar Suriye'yi mandacılık sistemiyle sömüren Fransa'da 1962 yılından bu yana hükümet ilk kez gensoru önergesi ile düştü. Paris 2024 Olimpiyatları öncesi 7 Temmuz’da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından erken genel seçim sonrasında Michael Barnier’i hükümetin başına getirmişti.
Macron yönetimindeki ülke ekonomik sıkıntılarla birlikte mecliste 2025 yılı bütçesi ve sağlık sigortası görüşmelerinde Marine Le Pen ve muhalefet Barnier'e karşı çıktı ve güven oylaması istedi. Barnier hükümeti 331 oy ile düşürüldü.
Fransa Cumhuriyet tarihinde en kısa sürede görev yapan Barnier hükümeti 90 gün ayakta kalabildi. Barnier Macron’a istifasını sundu ancak Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada Barnier ve yetkililerin yeni bir hükümet kurulana kadar görevlerini sürdürmesi kararını verdi.
LE PEN HÜKÜMETİ DÜŞÜRDÜ
Fransa’da yaşanan büyük bütçe açığı ile muhalefetin giderek güçlenmesi, sağ olarak bilinen ve ekonomik olarak sosyalist politikalar benimseyen Le Pen’in partisi öne çıkıyor. Ancak Macron'un, Le Pen’in bir daha seçilmemesi üzerine politikalar kurduğu bilinse de Fransa’da yaşanan siyasi sıkıntılar nedeniyle rakibi Le Pen giderek güçleniyor.
2027 yılında Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Le Pen'in olası erken seçim halinde sandıktan zaferle çıkacağı konuşuluyor.
MACRON İSİTFA EDECEK Mİ?
Solcu ittifaklar Macron’un istifa etmesi ve ülkede erken seçime gidilmesi çağrısında bulunmuş, Macron Suudi Arabistan ziyaretinde, ‘İstifa etmemin bir anlamı yok’ diyerek bu ihtimali göz ardı etmişti. Ancak Le Pen'in henüz ülkenin başına geçme gibi bir düşüncesi bulunmadığı için ülke daha büyük bir sıkıntıya sürüklenebilir.
AFRİKA'DA İSTENMEYEN ÜLKE OLDU
Ülke genelinde siyasi kriz yaşanırken Fransa'nın sömürgeleri Mali'de başlayan Fransa karşıtlığı, Burkina Faso, Nijer, Senegal, Gabon, Çad ve Fil Dişi Sahili ülkelerine sıçradı ve Fransız askeri üslerinin kapatılması için işbirliği anlaşmalarının fes edilmesi istendi.
BÜTÇE AÇIĞI ÜLKEYİ KRİZE SOKTU
Ülkedeki bütçe açığı nedeniyle Ukrayna'ya söz verdiği 3 milyonluk silah yardımını yapmamış yardımları azaltmak zorunda kalmıştı. Ekonomik açıdan zor günler geçiren Fransa'da 20 Aralık’a kadar Başbakan bulunmazsa herhangi bir bütçe görüşmesi yapılamayacak ve 2024 yılı bütçesi 2025 yılına kadar uzatılacak.
2022 yılında ülkenin Cumhurbaşkanı olarak seçilen Macron öncülüğünde Elisabeth Borne 1 yıl 7 ay, Gabriel Attal 8 ay ve Michel Barnier ise 3 ay ülke yönetiminde kalırken Fransa’da uzun süredir ciddi bir hükümet sorunu yaşamaya devam ediyor.
Kurulduğunda kısa sürede yıkılan koalisyon hükümetlerin yönetim biçimi olan Parlamenter sistem Bulgaristan ve Almanya'da siyasi krize dönüştü.
BULGARİSTAN ESKİ BAŞBAKANINI SEÇTİ
Bulgaristan’da da son 3 yıldır süren siyasi istikrarsızlık nedeniyle vatandaşlar 27 Ekim’de 7’inci kez erken seçime gitti. 6,3 milyon seçmen 19 siyasi parti ve 9 koalisyon aday gösterirken seçimi batı yanlısı muhafazakâr parti GERB kazanarak eski Başbakan Boyko Borisov olmuştu.
ALMANYA ERKEN SEÇİME GİDEBİLİR
Almanya Olaf Scholz’un Sosyal Demokrat Parti, çevreci Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Parti FDP lideri Lindner ile 2021 yılında kurmuş olduğu koalisyon kurmuş ancak Kasım ayında güvenmediğini söyleyerek ülkeyi büyük bir belirsizliğe soktu. Yaşananlar sonrasında ise yılbaşında güven oylaması, Mart ayında ise erken seçime gidilme ihtimali var.
Editor : Şerif SENCER