Cambridge ÖZETÄ°| Ãœniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, yaÅŸantımızın en önemli hususlarından bir tanesi olan fotosentez ile ilgili dikkat çeken bir çalışma yaptılar. Nature Dergisi'nde yayımlanan araÅŸtırmaya göre, bitkilerin fotosentez sırasında elektron sızdırıyorlar. Ãœstelik bu elektronlar yönlendirilebiliyor. Yani teknik olarak fotosentezden elektrik üretmenin mümkün olduÄŸu tespit edildi.Â
Araştırmacılar, çalışma kapsamında fotosentez yapan numunelere lazer ışını verdiler ve anlık olarak nasıl değişimler yaşandığına baktılar. Yapılan incelemelerde, bitki hücrelerinde fotosentez başladığı an elektron salınımı olduğu tespit edildi. Bitki, bunu güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yapıyordu ancak insanlık, eğer amacına ulaşabilirse çok daha fazla avantajlı bir pozisyona geçecek.
Güneş pili ve biyoyakıtlar için devrim olabilir
Aslına bakacak olursak geçmişte yapılan araştırmalar, fotosentez sırasında elektron ortaya çıkıyor olabileceğinin ipucunu vermişti. Yapılan son araştırma, bu elektronların yönlendirilmesinin mümkün olduğunu gözler önüne serdi. Önceki çalışmalara göre böylesi bir durum imkansızdı. Konuyla ilgili açıklama yapan Araştırmacı Dr. Jenny Zhang, "Bu, biyoyakıt üretimine tamamen yeni bir yaklaşım. Fotosentezin en erken ve güçlü noktalarından elektronları topluyoruz ve onları yönlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Editor : Åžerif SENCER