USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Fikirler Yarışıyor (FICS) 2023 Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kurum Koordinatörlüğü ile Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Toplum İçin Yenilikçi ve Oluşturıcı Çözümler Bulma Yarışması (FICS) 2023” etkinliği gerçekleştirildi

Fikirler Yarışıyor (FICS) 2023 Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu
14-04-2023 19:33
Google News

Üniversitemiz ÖZETİ| Uluslararası İlişkiler Kurum Koordinatörlüğü ile Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Toplum İçin Yenilikçi ve Oluşturıcı Çözümler Bulma Yarışması (FICS) 2023” etkinliği gerçekleştirildi. Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından yıllardır geleneksel olarak düzenlenen “Toplum İçin Yenilikçi ve Oluşturıcı Çözümler Bulma Yarışması”nın bir ayağı yarışma tarihinde ilk kez farklı ülkede ve farklı bir üniversitede yapıldı.

FICS-1

Gazi Üniversitesi “Fikirler Yarışıyor” adıyla FICS 2023’ün Türkiye sorumluluğunu üstlendi ve tüm ulusal üniversitelerin katılımına açık bir yarışma etkinliğine ev sahipliği yaptı. Etkinliğe Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yanı sıra Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ve Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Rizwan Riaz ve heyeti katıldı.

FICS-1

Etkinlik, Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Taşkent Binasında yapılan proje sunusuyla başladı. Yarışmaya Türkiye’den 19 üniversiteden, 19 proje ekibi katıldı. Jürinin değerlendirmesinin ardından Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda ödül törenine geçildi.

Türkiye ve Pakistan Milli Marşlarının okunması ile başlayan ödül töreni; Gazi Eğitim Fakültesi öğrencilerinin müzik dinletisinin ardından Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Üniversitemizin tanıtım filmlerinin gösterimi ile devam etti.

FICS-1

Açılışta konuşan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, sosyal girişimciliği ve topluma fayda sağlayacak ürün ve hizmetlerin ortaya çıkmasını teşvik etmeye yönelik bir yarışma olan FICS’in; 9 yıl önce Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde düzenlenmeye başladığını söyleyerek, sonraki yıllardan günümüze kadar ise her yıl düzenli olarak organize edilerek; çok sayıda ulusal ve uluslararası yarışmacıya ev sahipliği yaptığını belirtti.

Prof. Dr. Bayındır, 2022 yılında, Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri akademik iş birliği protokolünün ardından iki üniversitenin iş birliğini daha ileri seviyeye taşımak için ortak çalışmalara başladığını ve bu yarışmanın da söz konusu iş birliğinin ilk meyvesi olarak ortaya çıktığını kaydetti.

İki üniversitenin birlikte yürüttüğü aylar süren hazırlıklar, toplantılar neticesinde bugün 1. Uluslararası FICS 2023 Yarışmasının Türkiye ayağını gerçekleştirdiklerini

vurgulayan Prof. Dr. Ramazan Bayındır, bu yarışmanın gelişim sürecini ve uzaktan iş birliğiyle nasıl yürütüldüğünü anlattı. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu süreçte öncelikle yarışmanın konusu, amacı, türü, şekli, katılım koşulları, kurallar ve takvimi her iki üniversitenin yarışma düzenleme kurulu tarafından yapılan toplantılarda belirlendi. Ardından siz değerli katılımcılarımızın da içinde olduğu Türkiye’deki tüm üniversitelerden, bir takım aday göstermeleri istendi. Belirlenen tarih aralığında takımlar sistemimize başvurularını gerçekleştirdiler ve sonrasında bugün burada yarışmaya hak kazanan takımlar ilan edildi. Takımlarımız Fuaye Alanımızda üniversitelerini temsilen gün boyu poster sunularını gerçekleştirirken, ziyaretçilerimiz ve jürimizle etkileşimlerde bulundular.”

Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesiyle ortaklaşa çalışmayla oluşturdukları jüri üyelerine de dikkat çeken Prof. Dr. Bayındır, jürinin yarışmaya yapılan başvuruların temalarına göre belirlenen, tamamı alanında uzman ve farklı sektörlerden bir araya gelmiş üyelerden oluştuğu bilgisini verdi.

Prof. Dr. Ramazan Bayındır, bugün burada sunulan tüm projelerin, yarışmanın da temasında yer aldığı gibi “topluma katkı sağlayacak”, “yenilikçi”, ve “yaratıcı” fikirler içerdiğine değinerek, “Ben bu sebeple ülkece geçirmekte olduğumuz bu zor zamanlarda dahi farklı şehirlerden gelen, emek veren, bilime katkı sağlayan buradaki tüm katılımcılarımıza ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasına Üniversitemiz hakkında bilgi vererek başladı. Gazi Üniversitesi’nin Türkiye'nin başkenti Ankara’da bulunan bir devlet üniversitesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yıldız, 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Gazi Öğretmen Okulu olarak kurulan Üniversitenin, 1982 yılında Gazi Üniversitesi adını aldığını ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, doksan yedi yıllık tarihi ile Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumlarından biri olan Üniversitemizin bünyesinde 5 enstitü, 12 fakülte, 1 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve 39 araştırma merkezi yer aldığını kaydetti. Üniversitemizde bu yıl aramıza katılan 1366 yüksekokul ve meslek yüksekokulu, 5284 lisans, 2878 lisansüstü öğrencimizle birlikte toplamda 44069 öğrencinin eğitim, tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık bilimleri, fen, mühendislik, mimarlık, teknoloji, spor bilimleri ve uygulamalı bilimler gibi alanlarda öğrenimlerine devam ettiğine değinen Prof. Dr. Yıldız, şunları söyledi: “Eğitim ve araştırmada öncü, sorgulayıcı ve yenilikçi, insana saygılı, topluma karşı sorumlu, etik değerlere bağlı, liyakat esaslı, aidiyeti gelişmiş, özgüveni olan, tarih ve kültüre bağlı, coğrafi sorumluluklarının farkında olan Üniversitemiz, araştırma üniversitesi olmasının da bilinciyle uluslararası alanda tercih edilen, yoğun disiplinlerarası programlar sunan, kamu üniversite-sanayi iş birlikleri ve bilimsel projelerde öncü olacak bir bilim ve teknoloji merkezi olmak üzere faaliyetlerini sürdürmektedir.”

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemizin eğitim kalitesi, araştırma altyapısı ve üniversite-sanayi işbirlikleri dikkate alınarak, Yükseköğretim Kurulu tarafından 2017 yılında “Araştırma Üniversitesi” unvanı alan ülkemizdeki 10 Üniversiteden biri olduğuna vurgu yaptı. Üniversitemizin, 2021 yılında programın genişletilmesiyle birlikte bu unvana sahip 20 devlet Üniversitesi içerisinde yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, Üniversitemizin, YÖK Araştırma Üniversiteleri sıralamasında devlet üniversiteleri arasında A3 kategorisinde iken 2021 yılı içinde açıklanan sıralamalarda ise A2 kategorisine yükselme başarısını gösterdiğini ifade etti.

Toplum için Yenilikçi ve Oluşturıcı Çözümler Bulma Yarışmasının “FICS”, Pakistan’ın çok sayıda uluslararası başarıya sahip, önde gelen üniversitelerinden biri olan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (NUST) tarafından uzun yıllardır düzenlenmekte olan bir yarışma olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldız, bu yıl FICS’in, ortak sosyal sorunlara anlamlı çözümler getirme amacıyla tarihinde ilk kez, yarışmanın bir ayağını yurt dışında ve başka bir üniversite bünyesinde gerçekleştirdiğini dile getirdi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasını “Gazi Üniversitesi olarak bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyor, sunulan projelerin bilim camiasına hayırlı olmasını diliyorum” diyerek tamamladı.

Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İnovasyon ve Ticaret Ofisi Müdürü Mr. Muhammad Anwar Fareid ise konuşmasında Gazi Üniversitesinde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Mr. Muhammad Anwar Fareid, ev sahipliğinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkür etti.

Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Rizwan Riaz konuşmasında yarışma ile ilgili bilgi verdi. “Toplum İçin Yenilikçi ve Oluşturıcı Çözümler Bulma Yarışması”nı geleneksel olarak düzenlediklerini anlatan Dr. Rizwan Riaz, yarışma tarihinde ilk kez yarışmanın bir ayağını başka bir ülkede yaptıklarına değindi. Bu nedenle Gazi Üniversitesinde olmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Dr. Rizwan Riaz ev sahipliğinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkür etti.

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, bu yarışma vesilesiyle Gazi Üniversitesinde bulunuyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu etkinliğin düzenlenmesinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a ve Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Rizwan Riaz’a teşekkür etti. Türkiye’nin geleceği bakımından genç neslin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Uzun, salonda bulunan öğrencilere, “Yaşadığınız yere değer katmak için önemlisiniz. Ülkemizi emanet edeceğimiz ortak geleceğimizsiniz” dedi.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul ise konuşmasında Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile ilgili bilgiler verdi. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin 2019 yılında kurulduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Kul, üniversiteyi butik bir üniversite olarak tanımladı. Prof. Dr. Mehmet Kul, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak daha çok savunma sanayiine yoğunlaştıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Mehmet Kul, bu yarışmanın düzenlenmesinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a ve Dr. Rizwan Riaz’a teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Atar’a, jürilere, Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi heyetine, TTO Müdürü Utku Seçin ile Teknopark Müdürü Dr. Tuğrul İmer’e, yarışmada stant açan öğrenci toplulukları liderlerine teşekkür sertifikası takdim edildi.

Program sonunda yapılan değerlendirmeler sonucu dereceye giren takımlar açıklanarak ödülleri verildi. Yarışmada birinciliği Ege Üniversitesi kazanırken, Üniversitemiz ikinci, Selçuk Üniversitesi üçüncü, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi dördüncü ve Başkent Üniversitesi beşinci oldu. Bu sonuçla birlikte Ege Üniversitesi ile birlikte yarışmada ikinci olan üniversitemiz ekibi Pakistan heyetinin jestiyle Pakistan’da gerçekleştirilecek olan FICS final yarışmasına katılmaya hak kazandı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Suudi Arabistan'da Keşfedilen 4 Bin Yıllık Şehir: El-Natah
Suudi Arabistan'da Keşfedilen 4 Bin Yıllık Şehir: El-Natah

Suudi Arabistan’ın çöl vahasında yapılan son bir keşif, 4 bin yıl öncesine ait kaybolmuş bir şehrin varlığını ortaya çıkardı. Bu şehir, binlerce yıl nasıl keşfedilmemişti?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu