İnternetin ÖZETİ| yeni yeni popüler olduğu dönemlerde etkileşim amacıyla paylaşılan bilgi kirliliğinden kaçınmak eskiden imkânsızdı. Her gördüğümüz yanlış bilgiye ve teoriye balıklama atlıyor, kendimizce dedektifçilik oynuyorduk. Günümüzdeki gibi bilgileri teyit edebileceğimiz siteler olmadığı için yanlış bilgiler de paylaşıla paylaşıla yayılıyor, yalan bilgiler bazen haber kanallarında bile gerçekmiş gibi paylaşılıyordu!
Okuduğunuzda "Keşke eskisi gibi masum olsaydım." diyeceğinizi garanti ediyoruz, haydi gelin başlayalım...
Hepimizin hayatında bir kez olsun gördüğü, çocukluğumuzun korkunç rüyası ‘Kur’an-ı Kerim’i Yırtan Kız’ yalanı
Özellikle Facebook zamanlarında hepimiz bir kez olsun bu görseli görmüşüzdür. Küçüklüğümüzde her yerde paylaşılır, rüyalarımıza girerdi. İnternetin pek yeni olduğu o dönemlerde kimse bu olayın aslını astarını araştırmamış, körü körüne birçoğumuz inanmıştı! Bu olayın daha sonrasında yalan olduğu ortaya çıkmıştı.
Olayı kısaca özetlemek gerekirse; bu fotoğraf aslında Nijerya’dan bütün dünyaya yayılmış, ülkemizde de epeyce konuşulmuş sansasyonel bir internet yalanı haline gelmişti. Görsel, Facebook üzerinde ilk kez paylaşıldığında “Ummanlı bir kız, Kur'an okuyan annesine öfkelenir ve Kur'an'ı başka yerde okumasını söyler. Annesi bunu reddedince kız bu duruma sinirlenir ve annesinin elindeki Kur'an-ı Kerim'i alıp yere atar. Sonra da resimdeki maymuna benzeyen yaratığa dönüşür'' yazısıyla paylaşılmıştı.
Böyle bir olayın yaşanmadığını söylememize gerek kalmadığını düşünerek aslında bu fotoğrafın Patricia Piccinini adlı bir sanatçıya ait Kertenkele-kız heykeli olduğunu vurgulayalım. Sanatçının eserleri insan-hayvan melezi canlıları andırdığını söylemeden geçemeyeceğiz!
Editor : Åžerif SENCER