Savunma ÖZETİ| Sanayii Başkanı Haluk Görgün, 2024 gerçekleşmeleri ve 2025 hedeflerine yönelik düzenlediği basın toplantısında, ABD’den uzun süredir gündemde olan F-16 modernizasyon paketi ve F-16 satın alma konusunda farklı bir söylem tercih etti. Soru cevap bölümünde konuyla ilgili soruyu yanıtlayan Görgün, “Bizim modernizasyon dahil herhangi bir pakete ihtiyacımız yok. Biz bu türden ürünlerin hepsini yerli olarak üretebiliriz, yerli olarak her türlü bileşeniyle birlikte üretebiliriz” dedi.
Haluk Görgün, ABD’den F-16 modernizasyon paketleri ve yeni nesil F-16 tedariki projesini Milli Savunma Bakanlığı’nın yürüttüğünü hatırlatırken, SSB olarak ana görevlerinin sistemleri yerli ve milli olarak üretmek, ihtiyacı karşılamak olduğunu, bu nedenle yerli üretimi savunduklarını söyledi. Savunma sanayiinde 1100’ün üzerinde projenin devam ettiğini hatırlatan Görgün bunların toplam tutarının 100 milyar doların üzerinde olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin yürüttüğü büyük projelere ilişkin bilgi de veren Görgün, bunlar arasında uzun süreli gecikmeye konu olan ALTAY tankı projesinde seri üretimin başladığını ve 2025’te 3 ürün teslim edileceğini, toplam seri üretim ALTAY tankı üretiminin 252 olduğunu, bu tankta kullanılacak BATU motorunun da hızla ilerlediğini kaydetti.
İnşasına başlanan uçak gemisi için 4-5 yıllık bir perspektif çizdiklerini kaydeden Görgün, hava savunma fırkateyni ve milli denizaltı ile birlikte uçak gemisinin benzer sürelerde tamamlanmasını istediklerini vurguladı. KAAN savaş uçağı projesinde de ilk kez 2. Prototip üretiminden bir fotoğraf gösteren Haluk Görgün, toplam 6 prototip üreterek test ve geliştirme sürecini hızlandıracaklarını, 2028’de ilk KAAN’ın yabancı motorla teslim edileceğini, 2030’dan itibaren de yerli motorlu KAAN uçaklarının teslimine başlanacağını tekrarladı. Savunma Sanayii Başkanı, halen KAAN’da kullanılan F-110 motorları yerine ilk teslimatta farklı bir motorun da olabileceğini ima etti.
“BAŞKA ÜLKELERLE İŞBİRLİĞİNE AÇIĞIZ”
Türkiye’nin küresel SİHA-İHA-TİHA pazarında yüzde 60’lık bir pay aldığını belirten Haluk Görgün, 2025’te her türlü platform ihracatına ağırlık verileceğini açıkladı. Türkiye’nin 2023 ve 2024’te toplam 20 milyar dolardan fazla yurt dışı sipariş sözleşmesi imzaladığını açıklayan Görgün istikrarlı bir ihracat planladıklarını anlattı. 2025’te 200’ün üzerinde proje tamamlamak istediklerini ana stratejinin “sahada sürpriz etkisi olacak yerli yüksek teknolojili ürünler” olduğunu belirtti.
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, KAAN projesine katılma için başka ülkelerin ilgi duyduğu haberlerinin yoğunlaştığı ortamda, Türkiye’nin yürüttüğü projelere başka ülkelerinin katılımına açık olduğu mesajını verirken, bunda sürdürülebilir, adil ve taraflara katkı sağlayacak kriterleri dikkate alacaklarını belirtti.
TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİİ İHRACATINDA 11. SIRADA
Haluk Görgün, 2024 yılının Türk savunma sanayii açısından başarılı geçtiğini, çok sayıda ilkin gerçekleştiğini belirtti. Sektörün hedefin üzerinde 7 milyar 154 milyon dolarlık ihracatla, savunma sanayii ihracatı yapan ülkeler arasında 11. sırada bulunduğunu söyleyen Haluk Görgün, ithalatı önleme-toplam ekonomik fayda açısından ülke ekonomisine 40 milyar doların üzerinde katkı yaptığı anlamına geldiğini belirtti. İstenildiği zaman tedarik edilememe, uzun süreli ürün bağımlılığı gibi stratejik katkı düşünüldüğünde ülkeye çok yönlü katkının sözkonusu olduğunu vurguladı.
Editor : Şerif SENCER