Uzay ÖZETİ| bilimcilerin yıllardır tartıştığı konuların başında evrenin nasıl oluştuğu sorusu geliyor. Şu an için bu sorunun yanıtı bulunamadı ancak yapılan yeni çalışmalar, bundan milyarlarca yıl öncesinde evrenin nasıl göründüğüne ışık tutuyor. Yapılan çalışmanın arkasında, uzaya gönderildiği ilk günden beri önemli keşifler yapılmasını sağlayan James Webb Uzay Teleskobu'nun bulunduğunu söylemekte fayda var.
Büyük Patlama teorisine göre 13.8 milyar yaşında olan evren, ilk milyar yılında büyük bir deÄŸiÅŸim içerisindeydi. Öyle ki bugün binlerce nesneye ev sahipliÄŸi yapan evren, o dönemlerde sıcak ve iyonize gazla sarılıydı. Bu da ışık geçirgenliÄŸini engelliyordu. Büyük Patlama olayından 300 bin yıl sonra ise atomun temel yapı taşı olan proton ve elektronlar ile hidrojen atomlarının bir araya gelmeye baÅŸladığı, bundan bir süre sonra da gazlı ortamın ultraviyole ışıklar yardımıyla dağılmaya baÅŸladığına ve evrenin 1 milyar yılda ÅŸeffaf hale geldiÄŸine inanılıyor.Â
İşte o dönemlerde ilk ışıkların nasıl göründüğü tespit edildi!
Hollanda'da hizmet veren Groningen Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanı, James Webb Uzay Teleskobu'nu özel olarak programladılar ve evrenin ilk milyar yaşında nasıl göründüğüne ilişkin bir çalışma yaptılar. İşte yapılan çalışma, yukarıda görmekte olduğunuz görüntüyü ortaya çıkardı. Evren, ışıklanmaya başladığı ilk dönemlerde yukarıdaki gibi görünüyordu. İşte bu aşamadan sonra yıldızlar ve galaksilerin yerleşimleri başladı.
Evrenin ilk milyar yılında nasıl değiştiğini gösteren diyagram. İlk aşamada bulanık bir ortam varken sonraki aşamada bölünmeler başlıyor ve en sonunda günümüzdeki şeklini alıyor.
Editor : Åžerif SENCER