Boğaziçi'nin eski mezunları tarafından oluşturulmuş Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği'nin (BÜMED), okulun arazisi içerisindeki 8 bin 80 metrekarelik alanı hem yasalara aykırı hem de bağlamının dışında kullandığı tespit edildi.
1990 yılında imzalanan ve 2000 yılında sona eren sözleşmeye göre, BÜMED'in bahse konu olan araziyi Boğaziçi Üniversitesi yönetimine devretmesi gerekiyordu.
Fakat aradan geçen 19 yıllık süre zarfında, Sayıştay'ın uyarılarını dahi görmezden gelen oluşum, yasaların arkasından dolaşarak araziyi kullanmaya devam etti.
2004 yılında yürürlüğe giren 5072 sayılı dernek ve vakıfların kamu kurumları içerisinde faaliyet göstermesi yasaklanmasına karşın üniversitenin geçmiş yönetimlerin buradaki hukuksuz varlığı ortadan kaldırmadığı gözler önüne serildi.
Düğünler, balolar ve çeşitli etkinliklerin yapıldığı mekanın BÜMED'in paravan şirketi LADİN A.Ş. ve bir restoran tarafından idare edildiği öğrenildi. Şirket tarafından mekanın kullanımı için Boğaziçi Üniversitesi'ne 160 bin TL ödeme yapılıyordu.
Fakat Boğaziçi'nde 70-80 metrekarelik bir kantinin dahi bu fiyatlara kiralanması, eski yönetimin BÜMED'e sağladığı rantı bir kez daha gözler önüne serdi.
Kurum, alanın kullanımı için çeşitli tarihlerde Üniversite'ye 40 milyon dolarlık bağış yaptıklarına yönelik gerçeği yansıtmayan bir iddiada bulunmuştu.
Fakat yapılan incelemeler, BÜMED tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne bahsi geçen tutarda bir yardım yapılmadığını ortaya çıkarttı.
SÜREÇ 2019'DA BAŞLAYINCA PARAVAN ŞİRKETE DEVREDİLDİ
Sayıştay müfettişleri tarafından 2019 yılında gelen uyarı sonucu mezun derneğinin kampüste yasal varlığı sonlandırılırken, mezun derneğinin ve çeşitli yöneticilerinin şahsi ortaklığıyla kağıt üzerinde kurulmuş Ladin AŞ tarafından ihale yoluyla kiralandığı ve o dönemden beri mezun derneği buradaki varlığını yasanın etrafından dolandığı fark edildi. Bu sebeple adres beyanında üniversitedeki alanı gösterilmemişti.
BÜMED'in paravan şirketi LADİN A.Ş.'nin Boğaziçi Üniversitesi'ndeki araziyi amacının dışında kullandığı gözlemlendi. Alandaki tesisler üniversite mensubu olmayan kişi ve kurumlar tarafından kullanılırken; düğünler, balolar, toplantılar ve konserlerle kamu kaynağı üzerinden rant oluşturuluyordu.
BÜMED, bu alanı koruyabilmek ve boğaza nazır imtiyazlı alandaki keyfi kullanımını sürdürebilmek için hem siyasi bağlantılarını kullandı hem de çeşitli ajanslar yoluyla üniversite algısına zarar verecek operasyonlar yürüttü. Üstelik kampüs içerisindeki alanın üniversite karşıtı yasadışı eylemlerde lojistik üs olarak kullanıldığı defaatle kayıtlara geçti.
Boğaziçi Üniversitesi de mezun oluşumunun keyfi istismarına 'dur' diyerek kamu hakkını koruma iradesini ortaya koydu.
REKTÖRLÜK TAHLİYE BİLDİRİMİ YAPTI
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından başlatılan inceleme sonucunda, 8 bin 80 metrekarelik alan için "büyük bir verimsizlik ve kamu zararı" değerlendirilmesinde bulunuldu ve kiralık sözleşmesinin sona erişi gerekçe gösterilerek alan hakkında tahliye bildirimi yaptı. Okulun sembolik hale gelmiş Güney Meydan'ındaki 7 bin metrekarelik arazisinden 1000 metrekare daha büyük olan bölge, yeniden öğrencilere ve üniversiteye kazandırılmış oldu.
8 bin 80 metrekarelik arazi, BÃœMED ve paravan ÅŸirketlerinin tahliyesinden sonra BoÄŸaziçi Ãœniversitesi'ne kazandırılacak. 3 bin metrekarelik kapalı alanların bir kısmı akademik faaliyetlerde, bir kısmı ise öğrenci kulüplerinin faaliyetlerine tahsis edilecek.Â
Spor tesisleri ve sosyal tesisler ise öğrenci ve akademisyenlerin kullanımına açılacak. Bunlar aynı zamanda okulumuzdaki diğer tesislerle benzer şartlarda mezunların da kullanımına açık olması planlanıyor.
SOSYAL MEDYADA KÄ°RLÄ° ALGI OPERASYONU
2 tenis kortu, fitness salonu, açık havuz, restoran, idari bina gibi mekanların yer aldığı arazinin BoÄŸaziçi Ãœniversitesi'ne, yani gerçek sahibine kazandırılacak olması gün içerisinde çeÅŸitli sosyal medya platformlarında algı operasyonlarına yol açmıştı. BÃœMED üyelerinin başını çektiÄŸi bir grup, "Yerinde kal BÃœMED" ve "Yerinde kal BoÄŸaziçi" baÅŸlıklarıyla 'tahliye bildiriminin iptal edilmesini' talep etmiÅŸti.Â
Fakat Üniversite yönetimi, dernek ve paravan şirketinin 'peşkeş' çektiği, organizasyonlarla rant oluşturduğu alanı yeniden öğrencilere kazandırma çabasında. Daha önce üniversitenin güvenliğini zafiyete uğratmaya çalışan çeşitli eylemciler, bu mekanı yasadışı eylemler için lojistik malzemeler ve alkollü içki sokma aracı olarak kullanmaya çalışmıştı.
Editor : Åžerif SENCER