Yenilenebilir ÖZETÄ°| enerji kategorisinde 2023 sonu verilerine göre Türkiye’de ilk 100 ÅŸirket arasında 180,1 MWe kapasite ile 69. olan ve Åžirket bünyesine dahil olan güneÅŸ enerji santralleri ile kurulu güç kapasitesi 189,12 MWe’ye ulaÅŸan Enda Enerji Holding A.Åž.’nin (“Enda”) halka arzında talep toplama tarihleri belli oldu. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) halka arzını onaylamasının ardından Enda için pay başına 17,44 TL fiyattan 5-6-7 Åžubat 2025 tarihlerinde talep toplanacak. Tamamı sermaye artırımı ÅŸeklinde yapılacak olan halka arzın büyüklüğünün 1.744 milyon TL olması bekleniyor.
Yenilenebilir enerji alanında 1993 yılından bu yana faaliyet gösteren ve 2030’da yenilenebilir elektrik kurulu gücü anlamında Türkiye’nin ilk 20 ÅŸirketi arasına girmeyi hedefleyen Enda’nın halka arzı Tacirler Yatırım Menkul DeÄŸerler liderliÄŸinde oluÅŸturulan bir konsorsiyum aracılığı ile gerçekleÅŸtirilecek. Tamamı sermaye artırımı ile gerçekleÅŸtirilecek halka arzda, Enda’nın çıkarılmış sermayesi 345.477.486 TL’den 445.477.486 TL’ye yükseltilecek. Artırılacak 100.000.000 TL deÄŸerli nominal pay da 17,44 TL fiyattan, talep toplama yöntemi ile halka arz edilecek. Halka arzın ardından Enda’nın sermayesinin yüzde 22,4’ü Borsa Ä°stanbul (BÄ°ST) Yıldız Pazar’da iÅŸlem görmeye baÅŸlayacak.
Şirket ve ortaklar satmama taahhüdünde bulundu
Net nakit pozisyonu ile güçlü bir finansal yapıya ve 500’ü aÅŸan ortağı ile çok ortaklı bir yönetim felsefesine sahip olan Enda’nın 1.744 milyar lira büyüklüğünü bulması beklenen halka arzının ardından, mevcut sermayenin yüzde 94,47’sine sahip ortaklar, bir yıl süre ile halka arz fiyatının altında bir fiyattan, altı ay süreyle de hiçbir ÅŸekilde borsada hisselerini satmayacaklarını taahhüt ettiler. Halka arzdan elde edilecek gelirin baÄŸlı ortaklıklar bünyesindeki Rüzgâr ve Hibrit GES santrallerinin, altyapı, kapasite ve verimlilik artışına yönelik yatırımlarının finansmanı yanında yurt içi ve yurt dışında, yatırım fırsatlarının fonlanmasında ve baÄŸlı ortaklıkların iÅŸletme sermayesinin güçlendirilmesinde kullanılması planlanıyor. Åžirket bu sayede, önümüzdeki 6 yıl içinde rüzgâr ve güneÅŸ enerjisi alanında kapasitesini 500 MWe’ın üzerine çıkararak yenilenebilir enerji kategorisinde Türkiye’nin ilk 20 ÅŸirketi arasına girmeyi hedefliyor.
Yatırımcılar borçsuz ve nakit pozisyonu güçlü bir şirkete ortak olacak
Enda Enerji Genel Müdürü Metin Tuncay, 2023 yılını 1 milyar lirayı aÅŸkın ciro ile tamamlayan ÅŸirketin nakit üreten bir yapıya sahip olduÄŸunu vurgulayarak, “Yatırımcılar borçsuz ve güçlü nakit pozisyonu olan, orta vadede yatırım planları hazır bir ÅŸirkete ortak olacak” diye konuÅŸtu.
Enda’nın çok ortaklı yönetim felsefesine sahip olduÄŸunun altını çizen Tuncay, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu: “1993 yılında 100’e yakın ortağın yaktığı ışık ve umutla çıkılan bu yolculukta bugün Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesine yayılı, tamamı yenilenebilir 13 tesisten oluÅŸan 189,12 MWe kurulu güce sahibiz. 31 yıllık birikim ve tecrübe, sayısı 500’ü aÅŸan ortağımız ve kuruluÅŸumuzdan itibaren genlerimizde bulunan kurumsal yönetim felsefesi ile geliÅŸerek önemli bir büyüklüğe ulaÅŸtık. Önümüzdeki süreçte sürdürülebilir büyüme hikayemize yeni ortaklarla daha da çoÄŸalarak devam etmeyi arzu ediyoruz. Tamamı sermaye artırımı yöntemi ile olacak halka arzımıza ilgi göstererek büyüme planlarımıza ortak olacak olan yatırımcılar, borçsuz ve güçlü nakit üretim yeteneÄŸi olan bir ÅŸirkete de ortak olacaklar aynı zamanda.”
Yeni projelerle yenilenebilir enerjide etki alanı artacak
2023 yılını 2024/6 aylık satın alma gücü ile yaklaşık 600 milyon TL FAVÖK (Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kar) ile tamamladıklarının altını çizen Tuncay, ÅŸu bilgileri verdi: “2023 sonu itibariyle 183,3 milyon lira olan net nakit pozisyonumuzu 2024/6 ay itibarıyla 367,7 milyon TL’ye çıkardık. Ortalamada yıllık 500 GWh olan üretim hacminin yüzde 46’sını HES, yüzde 45’ini RES ve yüzde 9’unu JES oluÅŸturuyor. Söz konusu ortalama üretim hacmi hesaplamasında Åžirketimiz bünyesine 2024 yılının sonunda dahil olan GES’ler bulunmuyor. Öte yandan, bölgesel iklim ve ani hava deÄŸiÅŸikliklerinin üretimi olumsuz etkilememesi adına farklı coÄŸrafyalarda, farklı kaynaklarla faaliyet göstermemiz elimizi daha da güçlendiriyor. Önümüzdeki dönemde de enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, iklim ve çevre bilinciyle, yeÅŸil dönüşüme katkı saÄŸlamak üzere, mevcut tesislerimizin verimli ve karlı bir ÅŸekilde devamlılığını saÄŸlarken, tamamen yenilenebilir enerji kaynaklı yeni üretim projeleri geliÅŸtirerek etki alanımızı artıracağız. Bu doÄŸrultuda; ÅŸirketimizin sermayesine yüzde 74,53 oranında iÅŸtirak ettiÄŸi baÄŸlı ortaklığı Egenda Ege Enerji Ãœretim A.Åž’nin, 2024 yılının sonunda toplam 8,94 MW kurulu güce sahip lisanssız 3 adet GES santralini bünyesinde bulunduran EGE GES 1 Elektrik Ãœretim A.Åž. ve EGE GES 2 Elektrik Ãœretim A.Åž.’yi satın almasının ardından kurulu güç kapasitesi 189,12 MWe’ye ulaÅŸtı.”
Editor : Åžerif SENCER