Yeni ÖZETİ| Zelanda’nın Campbell Adası’nda bulunan Sitka ladini, Günümüzde ‘dünyanın en yalnız ağacı’ olarak anılıyor. Kendisine en yakın ağaçtan 222 kilometre uzağında bulunan 9 metre boyundaki bu ağaç, Guinness Rekorlar Kitabı’na dahi girmeyi başardı. Ağacın yaşı ise halen tam olarak belirlenemedi.
Öte yandan bu ağaç, bir şekilde bilim dünyasının yeni odak noktası oldu. Yeni Zelanda’daki Jeoloji ve Nükleer Bilimler Enstitüsü’nden (GNS Science) bilim insanları, ağacın iklim değişikliğinin ardındaki sırlara ışık tutabileceğini düşündüklerini açıkladı. Ağacın, Güney Okyanusu’ndaki karbondioksit alımı hakkında değerli bilgiler barındırabileceği aktarıldı.
Peki neden bu ağaç?
GNS Science’tan radyokarbon bilim lideri Dr. Jocelyn Turnbull, Güney Okyanusu’nun karbon yutaklarından birisi olduğunu vurgulayarak son 150 yılda üretilen tüm karbondioksit emisyonunun %10’unun bu bölgede bulunduğunu paylaştı. Ağacın görevi de tam olarak bu geçmişin araştırılması için kullanılacak.
Bilim insanları, doğal olarak bundan 30 yıl önceki havayı bölgeden toplayamayacağından, gözlerini bu ağaçlara çevirdi. Zira ağaçlar, gelişimleri sırasında havadaki karbonu halkalarına hapsediyordu. Fakat bölgede yaşlı ağaçların varlığı fazlasıyla az olduğundan bu bilgi toplaması için en büyük aday da bu ağaç oldu. Turnbull, 2016 yılında da bu fikirleri kapsamında ağacın gövdesinden 5 milimetrelik bir örnek aldı. Turnbull’un yaklaşık 6 yıl önce aldığı örnekten elde edilen sonuçlar henüz paylaşılmadı.
www.idrak34.com
Editor : Åžerif SENCER