USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

En Büyük Petrol Rezervine Sahip Venezuela Neden Fakir?

Petrol, birçok ülkenin zenginliğinin temel taşıyken Venezuela için âdeta bir lanet hâline geldi. Bir ülke, toprakları altında yatan bu kadar zenginlikle nasıl olur da ekonomik çöküş ve hiperenflasyonla boğuşur?

En Büyük Petrol Rezervine Sahip Venezuela Neden Fakir?
21-02-2024 18:12
Google News

Venezuela'nın ÖZETİ| hikâyesi, petrolün hem bir nimet hem de bir lanet olabileceğinin canlı bir kanıtı. Yüz yıldan fazla süredir petrol rezervlerinden yararlanan ülke, bir zamanlar Latin Amerika'nın en zengin ülkesiydi.

Ancak bugün dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip olmasına rağmen %100.000'lere varan enflasyon oranlarıyla mücadele ediyor ve vatandaşlarının büyük bir kısmı yoksulluk içinde yaşıyor.

Konuya giriş yapmadan önce ülkelerin petrol rezervlerine ve Venezuela enflasyon oranına göz atalım, zira konuyu daha net anlayabileceksiniz.

Petrol rezervleri:

Ülkelere göre petrol rezervleri 2022

Yıllara göre Venezuela enflasyon oranları:

Venezuela enflasyon oranları

Venezuela'nın petrol macerası, 1908'de Juan Vicente Gómez'in başkan olmasıyla başladı.

Juan Vicente Gomez Venezuela Başkan

Ülke, petrol rezervlerini keşfetme ve değerlendirme yolunda hızla ilerledi. 1922'de Shell'in, Maracaibo Havzası'nda büyük bir petrol yatağı bulmasıyla Venezuela petrol üretiminde dünya sahnesine çıktı.

O dönemden itibaren petrol, ülkenin ekonomisinde baskın bir faktör hâline geldi. Ancak bu hızlı büyüme, ekonominin diğer sektörlerinin ihmal edilmesine ve ülkenin petrol gelirlerine aşırı bağımlı hâle gelmesine yol açtı.

"Hollanda Hastalığı" olarak bilinen bu durum, Venezuela'nın ekonomik çeşitliliğini ve uzun vadeli sürdürülebilirliğini zayıflattı.

Ülke, Latin Amerika'nın en zengin ülkelerinden biri hâline geldi gelmesine ancak bu zenginlik adaletsiz bir şekilde dağıldı.

Venezuela Adalet Pankartı

Ülkenin siyasi ve ekonomik yapısında derin çatlaklara yol açtı. Petrol gelirlerinin yolsuzluk ve kötü yönetimle israf edilmesi, ülkenin kalkınma fırsatlarını heba etti.

1970'lerin petrol krizi sırasında fiyatların artmasıyla Venezuela, kısa sürede büyük gelirler elde etti ancak bu gelirler sürdürülebilir kalkınma projelerine değil, tüketim ve ithalata yönlendirildi.

Venezuela'nın petrol gelirlerine olan aşırı bağımlılığı, ekonominin diğer sektörlerinin gelişimini baskıladı.

Venezuela Petrol

Petrol dışı sektörlerde rekabetçiliğini kaybetti ve ithalata daha bağımlı oldu. Bu durum, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı ülkeyi son derece savunmasız bıraktı.

Ayrıca yıllar boyunca süregelen kötü yönetim, yolsuzluk ve siyasi istikrarsızlık petrol gelirlerinin verimli bir şekilde kullanılmasını engelledi ve ekonomik krizin derinleşmesine neden oldu.

Hugo Chávez'in 1999'da iktidara gelmesiyle Venezuela, sosyalist politikaların uygulandığı yeni bir döneme girdi.

Venezuela fakir sokakları, Venezuela yoksulluk

Chávez, petrol gelirlerini sosyal programlara yönlendirerek yoksullukla mücadele etmeyi amaçladı ancak bu politikalar ekonominin diğer alanlarını ihmal etti ve yatırımları azalttı.

Chávez'in ölümünden sonra iktidara gelen Nicolás Maduro döneminde ekonomik durum daha da kötüleşti. Petrol fiyatlarının düşmesi, hükûmetin aşırı borçlanması ve yönetimdeki devamlı yolsuzluklar; ülkeyi hiperenflasyona, ciddi bir mal ve hizmet kıtlığına sürükledi.

Peki ya sizce Venezuela için bir umut var mı?

Kaynaklar: Half as Interesting, Foreign Policy, Geograpy By Geoff

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimize aşağıdan göz atabilirsiniz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Google Haritalar'a Yeni Bir Tasarım Geliyor
Google Haritalar'a Yeni Bir Tasarım Geliyor

Google, Haritalar uygulamasının Android sürümünde yeni bir tasarımı test etmeye başladı. Yapılacak değişiklikler, uygulamanın biraz daha estetik görünmesini sağlayacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu