Tarih ÖZETİ| boyunca köpekler alfa olarak kabul ettikleri insanların yanında yaşamış ve pek çok konuda en büyük yardımcılarımız olmuşlardır. Kediler ise öylece bir kenarda durmuştur. Çünkü kediler yapısı gereği pek zeki canlılar değildir. Peki gerçekten öyle mi? Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalara baktığımız zaman sevimli kedi dostlarımızın aslında köpekler kadar zeki ve eğitilebilir olduğu ortaya çıktı.
Psychology Today ve Frontiers in Neuroanatomy gibi bilim yayınların göre kedilerin rasyonel karar vermeyi ve karmaşık problemleri çözmeyi yöneten serebral korteksinde 300 milyon nöron var. Köpeklerin bu bölgesinde 429 milyon nöron olduÄŸunu düşünürsek en akıllı kedi cinsi hangisidir sorusunun yanıtı olarak karşımıza uzun bir liste çıkıyor. Her birinin öne çıkan özellikleri ise dikkate deÄŸer.Â
En akıllı kedi cinsi hangisidir, özellikleri nelerdir? İşte zekası ile öne çıkan kedi cinslerinden bazıları:
HabeÅŸ kedisiSiyam kedisiBirman kedisiSingapura kedisiBengal kedisiCornish rexKorat kedisiVan kedisiJapon kıvrık kuyruk TonkineseÂMinik dedektif: HabeÅŸ kedisi
Orta boy kedi cinslerinden bir tanesi olan habeş kedisi, bazı rivayetlere göre Mısır Firavunlarının kutsal kedisi olarak kabul ediliyordu. Her şeye burnunu sokan meraklı yapısı ve devamlı dedektif gibi bir şeylerin peşinde olması nedeniyle en akıllı kedi cinslerinden bir tanesi olarak kabul edilir. Bağımsızlığına düşkün bir cins olan habeş kedisi, yapboz gibi oyuncaklarla saatlerce hiç bıkmadan oynayabilir.
Dedikoducu bir tür: Siyam kedisi
Orta boy kedi cinslerinden bir tanesi olan siyam kedisinin 19. yüzyılın ilk yıllarında bugün Tayland olarak bilinen Siam’da ortaya çıktığı düşünülüyor. Cat Fanciers Association tarafından 1934 yılında tanımlanan bu ırkın en dikkat çeken özelliÄŸi oldukça konuÅŸkan olması. Devamlı bir ÅŸeylerle meÅŸgul olmayı sevdiÄŸi için yaramaz olarak da bilinen siyam kedisi, sosyal bir canlı olduÄŸu için birden çok kediye sahip olan kiÅŸilere önerilmektedir.Â
Zorlu oyunları sever: Birman kedisi
Samur kürkü benzeri kısa tüyleriyle dikkat çeken birman kedisinin burma ve cooper cinslerinin melezi olduğu düşünülüyor. İlk ortaya çıkışı 1930 yılında olan birman kedisi, en az bir köpek kadar enerjik olmasıyla dikkat çekiyor. Yapboz benzeri oyuncaklarla ve vücut sınırlarını zorlayacak oyunlar oynamayı çok severler. Sosyal bir canlı olsa da yalnızlığı tercih eder ve tam bir kucak kedisidir.
Korkak bir şakacı: Singapura kedisi
Küçük kedi ırklarından bir tanesi olan singapura kedisi, 1980 yılında Singapur’dan ABD’ye gelmiştir. Küçük aşk aslanları olarak da anılan bu ırk yüksek enerjiye sahiptir. Etrafını devamlı gözlemleyen singapura kedisi oldukça sosyaldir, dışa dönüktür, oyuncudur ve hatta şakacıdır. Tüm bu özelliklerine rağmen yüksek seslerden pek hoşlanmadığı, hatta kolayca korktuğu için kalabalık evlerde pek rahat edemez.
Sokakta tasmayla gezdirebilirsiniz: Bengal kedisi
1963 yılında Jean Mill isimli bir kedi yetiştiricisi, evcil bir kedi ile vahşi Asya leopar kedisini çiftleştirdi ve ortaya bengal kedisi çıktı. Doğal yapısı gereği koşmayı, tırmanmayı ve zıplamayı çok seven bu ırk kolayca eğitilmesiyle ve hatta sokakta tasmayla gezdirilebilmesiyle dikkat çekiyor. Çoğu zaman sevecen olsa da huzursuz hissettiği zaman sahibini de huzursuz etmek için evin ışıklarını söndürmek gibi alışkanlıklar edindiği görülmüştür.
Editor : Åžerif SENCER