USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emeklilik düzenlemesinde ibre tersine döndü! Çalışma rafa kalktı

Ekonomi - Gelecek yıl emeklilik dilekçesi verenlerin aylıklarında 2024’te emekli olanlara göre düşüş olmaması için düzenleme yapılması beklentilerinde ibre tersine döndü.

Emeklilik düzenlemesinde ibre tersine döndü! Çalışma rafa kalktı
13-10-2024 08:47
Google News

2024 ÖZETİ| yılında emekli olacak bir sigortalının aylığının 2025 yılındaki emekliliğe göre en az yüzde 30 daha fazla olması nedeniyle emeklilerin bir bölümünün dilekçelerini yıl bitmeden vermesi bekleniyor.

Bu farkın nedeni ise emekli aylıklarında kullanılan formül. Emekli aylıkları hesaplanırken güncelleme katsayısı önceki yılın enflasyon verisine göre hesaplanıyor. 2024 yılında enflasyon 2023’e göre daha düşük olacağı için 2024’te hesaplanacak emekli aylığı 2025 yılında hesaplanacak aylığa göre daha yüksek belirleniyor. Bu yöndeki haberlerin çıkmasının ardından, ekonomi yönetiminin harekete geçtiği belirtilmişti.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Kulislerde, 2024 yılında emeklilik yığılması olmaması için bir yasal düzenleme yapılacağı ve 2025 yılında emekli olacakların aylıklarının da kayıp olmadan hesaplanmasının sağlanacağı belirtilmişti. Bu yönde yapılacak düzenlemenin enflasyon belli bir orana inene kadar da yürürlükte kalacağı ifade ediliyordu.

ÇALIŞMA RAFA KALKTI

Ancak son dönemde ekonomi yönetiminin bu yöndeki bakış açısının değiştiği belirtiliyor. Böyle günlük düzenlemelerin sisteme zarar verdiği ve sistemsel bütünlüğün korunması gerektiğini belirten bakış açısının öne çıktığı vurgulanıyor.  Ekonomi bürokrasisi de yapılacak düzenlemenin rafa kaldırıldığını belirtirken, Abdullah Güler’in önceki günkü açıklaması dikkat çekti.

Güler “Geçmiş yıllardaki maaş bağlama oranları, usulleri neyse aynı şekilde devam ediyor. O riskler bazıları için duyum şeklinde. Henüz bize böyle bir farkın oluşabileceğine dair rapor ulaşmadı” diyerek, bir çalışmanın bulunmadığını ifade etmiş oldu. Emeklilikte 2024-2025 farkına ilişkin bir düzenleme için yıl sonuna kadar zaman bulunuyor. Ancak 17 Ekim’den sonra 2025 yılı bütçe görüşmeleri de yapılacağı için yapılacak yasal düzenleme için kısıtlı bir süre söz konusu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Sağdan Vuran Baş Ağrılarının Sebepleri Nelerdir?
Sağdan Vuran Baş Ağrılarının Sebepleri Nelerdir?

Baş ağrısı, her yaştan insanın karşılaştığı en yaygın rahatsızlıklardan biri. Ayrıca bu noktada oldukça yaygın olan bir ayrıntı var. Ağrının özellikle başın sağ tarafında hissedilmesi. Peki bunun sebebi ne olabilir?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu