USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Elektrikli otomobil bataryalarıyla ilgili büyük iddia çürütüldü!

Elektrikli otomobil bataryaları ne kadar geri dönüştürülebilir? Yeni araştırmalar bazı efsanelerin gerçek olmadığını gösterdi.

Elektrikli otomobil bataryalarıyla ilgili büyük iddia çürütüldü!
26-10-2024 20:32
Google News

Elektrikli ÖZETİ| araç devrimi hız kazanırken, bataryaları hakkındaki endişeler de gündeme geliyor. Çevresel etkileri, hammadde tedariki ve geri dönüşüm olanakları gibi konular tartışmalara yol açıyor. Peki temiz ulaşımda bataryalar ne kadar geri dönüştürülebilir?  

Elektrikli otomobil bataryaları gerçekten çevreye zararlı mı?

Elektrikli araçlar yollarda giderek yaygınlaşırken, bataryalarının çevresel etkisiyle ilgili endişeler de artıyor. Lityum, kobalt ve nikel gibi batarya malzemelerinin nasıl çıkarıldığı ve bataryaların ömrünün sonunda gerçekten geri dönüştürülebilir olup olmadığı eleştiri konusu haline geldi.

Bataryalar ile ilgili gerçekler ise sürekli iddia edilen efsanelerden daha karmaşık duruyor. Örneğin nadir toprak elementleri, elektrikli araç bataryalarının küçük bir kısmını oluşturuyor. Lityum ve kobalt gibi daha önemli malzemeler ise 2030'a kadar üretim ihtiyacını karşılayabilecek.

Panasonic'in dev pilleri elektrikli araç pazarını değiştirebilir!

Panasonic'in dev pilleri elektrikli araç pazarını değiştirebilir!

Panasonic, elektrikli araçlar için önemli bir yenilik olan 4680 lityum-iyon pilleri tanıttı. Peki yeni piller neler sunuyor?

Geri dönüşüm cephesinde ise lityum iyon piller, mevcut tekniklerle yüzde 50 veya daha yüksek oranlarda geri dönüştürülebiliyor. Yeni hidrometalurjik yöntemler, malzemelerin yüzde 80-90'ını geri kazanma konusunda daha büyük umutlar vadediyor.

Örneğin Mercedes-Benz, elektrikli araç bataryalarından bileşenlerin yüzde 96'sından fazlasını geri kazanabilen Avrupa'nın ilk büyük ölçekli batarya geri dönüşüm tesisine sahip. Tabii elektrikli araç pazarı henüz yeni büyüdüğü için şu anda kullanılmış bataryaların yüzde 5'i geri dönüştürüldü.

Buna göre AB, kritik malzemelerin yeniden kullanımı için 2030 yılına kadar atık bataryaların en az yarısının toplanmasını ve işlenmesini hedefliyor. Yani batarya malzemelerinin yarattığı zorluklar, sürdürülebilir bir şekilde ele alınabilecek.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
iPhone'un sevilen bildirimleri sonunda Android yolunda!
iPhone'un sevilen bildirimleri sonunda Android yolunda!

Android 16 yeni bir canlı bildirim özelliği alıyor. Bu özellik sayesinde çeşitli bildirimler ekranın üst kısmına sabitlenecek.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu