ABD'de ÖZETÄ°| hizmet vermekte olan Stanford DoÄŸrusal Hızlandırıcı Merkezi (SLAC) merkezinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, elektrikli otomobillerin bataryalarına iliÅŸkin yeni bir çalışma gerçekleÅŸtirdiler. Yapılan çalışma, elektrikli otomobil bataryalarının tahmin edilenden çok daha uzun ömürlü olabileceÄŸini gözler önüne serdi.Â
Bilim insanlarının ortaya attıkları tez, elektrikli otomobil bataryalarının doğru bir şekilde test edilmediği yönündeydi. Bugüne dek yapılan testlerde sabit deşarj ve şarj döngüsü varsayılırken gerçek koşullarda bunun mümkün olmadığına inanan bilim insanları, yaptıkları çalışma kapsamında haklı çıktılar. Yapılan testte bir batarya üzerinde yapılan test ne kadar gerçekçi ise ömrünün de o kadar uzun olduğu tespit edildi. Hatta elektrikli otomobil bataryaları, beklenenden yüzde 40 civarında daha uzun ömürlü çıkmışlardı.
Peki nasıl bir çalışma yapıldı?
Araştırmacılar, test kapsamında 4 ayrı profil oluşturdular. Bu profiller, araçların gerçek kullanım sırasındaki döngülerini simüle edecek şekilde oluşturuldu. Mesela ani hızlanmalar, daha az kullanım, şehirler arası yolculuk, duraklamalar, dur kalk yapmak ve rejeneratif frenleme etkisi, tek tek profillere dahil edildi. Ardından da piyasadaki 92 lityum iyon batarya, yaklaşık 2 yıl boyunca test edildi.
Editor : Åžerif SENCER