USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Elektrikli Araçların Çalışma Sistemi Nasıl İşler? - Webtekno

Son zamanlarda ülkemizde ve dünyada popülerleşen elektrikli araçlarla ilgili haberleri her gün duyuyoruz fakat nasıl çalıştıklarıyla alakalı neler biliyoruz? Herkesin anlayacağı bir şekilde anlattık.

Elektrikli Araçların Çalışma Sistemi Nasıl İşler? - Webtekno
24-01-2024 19:53
Google News

Elektrikli ÖZETİ| otomobil geleneksel bir otomobilden farklı olarak elektrik motoru, pil ve şarj elektroniği içerir. Bunun karşılığında, içten yanmalı motor, şanzıman, benzin deposu ve egzoz gibi birçok parçayı da barındırmaz.

Peki geleneksel otomobilden birçok açıdan farklı olan, çevre duyarlılığı ve performansıyla ön plana çıkan elektrikli arabalar nasıl çalışırlar?

Voltaj kapışması! AC ve DC motorlar.

AC VS DC

Elektrikli otomobillerde genellikle AC (alternatif akım) ya da DC (doğrudan akım) motorlar kullanılır. DC motorlar, 96 ila 192 volt arasında çalışır ve kısa süreli yüksek enerji sağlayarak hızlanma avantajı sunar. AC motorlar ise genellikle üç fazlı ve 240 volt olarak çalışır, frenleme sırasında enerjinin geri kazanımına izin verir.

Elektrikte takım çalışması: stator ve rotor.

Stator ve Rotor

Elektrikli motorun statik ve hareket etmeyen parçası olarak tanımlanan stator, dönen manyetik alan oluşturmakla görevli halka şeklinde bir bileşendir. Rotor ise elektriğin kinetik enerjiye dönüşümünde önemli bir role sahiptir.

Statordaki bobinlerin ürettiği elektromanyetik alan, rotorun iletken telleri üzerinden geçerek rotorun dönmesini sağlar. Rotor ise döndükçe kendisine bağlı çark ve dişlileri hareket ettirerek kinetik enerji elde edilmesini sağlar.

Şimdi bu saydıklarımız arasındaki ilişkinin nasıl ilerlediğine bakalım:

Elektrikli Aracın Parçaları

Bu yolculuk, bataryada depolanmış enerjinin motora iletilmesiyle başlıyor. Bataryadaki doğru akım motora verilmeden önce kontrol ünitesine gönderilerek alternatif akıma dönüştürülüyor. Dönüşüme uğrayan elektrik akımı ilk olarak motorun stator parçasına gönderiliyor.

Statorun iç duvarlarında bulunan ve iletken tellerden oluşan karşılıklı dizilmiş üç ayrı bobinden sırayla geçen elektrik akımı, üç fazda gerçekleştirilen bir turun ardından elektromanyetik alan oluşturuyor. Bu elektrik akımı, rotor üzerindeki iletken çubuklardan geçerek parçanın dönmesini sağlıyor.

Rotorun dönmesi, araba dişlilerini hareket ettirerek sürüş için gereken mekanik enerjiyi yaratıyor ve böylece araç çalışır hâle geliyor.

Temelde elektrikli araçların çalışma prensibi bu şekilde. Siz bu yeni nesil otomobilleri mi tercih edersiniz yoksa içten yanmalı motorlara sahip olanları mı?

Kaynaklar: Toyota Türkiye, TÜBİTAK

Elektrikli araçlarla İigili diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
118 Yıldır Kazılan Devasa Çukur: Bingham Kanyonu
118 Yıldır Kazılan Devasa Çukur: Bingham Kanyonu

Bingham Kanyonu, diğer adıyla Kennecott Bakır Madeni, ABD'nin Utah eyaletinde yer alan, Dünya üzerindeki en büyük açık ocak madenlerinden birisi. Burada 1906’dan beri bakır çıkarılıyor ve bu çukur, her geçen yıl büyümeye devam ediyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu