BirleÅŸik ÖZETÄ°| Krallık hükümeti, elektrikli araç (EV) satış kurallarıyla ilgili yeni bir ‘hızlandırılmış' danışma süreci baÅŸlatmayı planlıyor. Ãœlkedeki otomobil üreticileri, mevcut satış hedeflerinin talep yetersizliÄŸi nedeniyle gerçekçi olmadığını belirterek kuralların deÄŸiÅŸtirilmesini talep ediyor. Ä°ÅŸte detaylar ve bilmeniz gerekenler…
Elektrikli araçlarda hedefler yüksek, talep düşükMevcutta yürürlükte olan sıfır emisyonlu araç (ZEV) düzenlemesine göre, otomobil üreticilerinin satışlarının yüzde 22’si ve van satışlarının yüzde 10’u sıfır emisyonlu araçlardan oluÅŸmak zorunda… Bu oranları karşılayamayan üreticiler, her bir araç için 15 bin sterlin (yaklaşık 650 bin lira) ceza ödüyor. Ancak sistemde bazı esneklikler bulunuyor; örneÄŸin, hedeflerini tutturamayan ÅŸirketler, Tesla gibi sadece elektrikli araç üreten firmalardan kredi satın alabiliyor.
Bu sistem, yerel üreticiler için rekabeti zorlaştırıyor. Üreticiler, talebin beklenenden düşük olması nedeniyle yeni elektrikli araçları ciddi indirimlerle satmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Ayrıca, Çin menşeli BYD gibi yalnızca EV üreten yabancı rakiplere dolaylı olarak destek vermek zorunda kaldıklarını savunuyorlar.
İngiltere’de fabrikası bulunan Nissan gibi üreticiler, mevcut kuralların İngiltere’de otomobil üretimini sürdürülemez hale getirdiğini ve binlerce işin risk altında olduğunu belirtiyor. Nissan, bu durumun ülke genelindeki yatırımları ve istihdamı da tehdit ettiğini vurguladı.
Huawei'den Maybach rakibi lüks elektrikli otomobil!
Lüks elektrikli sedan Maextro S800 geliyor. Huawei destekli otomobil, 26 Kasım'da Çin'de görücüye çıkacak.
Öte yandan, Ford geçtiğimiz hafta zayıf EV talebi nedeniyle İngiltere’de önümüzdeki üç yıl içinde 800 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Ayrıca Stellantis, Ellesmere Port fabrikasını kapatma kararı alarak yaklaşık 1000 kişilik bir iş gücünü tehlikeye attı.
Sizce bu değişiklikler yeterli olacak mı? Görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!
elektrikli araçelektrikli otomobilevEditor : Şerif SENCER