Sinangil ÖZETÄ°| ve Sinangil Gluten YOK markalarıyla 200’ü aÅŸkın ürün çeÅŸidini tüketicilere sunan Eksun Gıda (#EKSUN), Türkiye Muhasebe Standartı (TMS) 29 enflasyon muhasebesi ilkelerine uygun olarak hazırlanan 2024 yılı 3. çeyrek finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınladı. Sonuçlara göre ÅŸirketin 2024 yılının ilk 9 ayında yurt içi net satışları 5,4 milyar TL seviyesine ulaÅŸtı.
“Toplam aktif büyüklüğümüz 4,6 milyar TL’ye ulaÅŸtı”
Hem perakende hem de endüstriyel alanda geniÅŸ dağıtım ağıyla faaliyetlerine devam eden Eksun Gıda, toplam aktif büyüklüğünü 4,6 milyar TL seviyesine çıkardı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, “Åžirketimizin TMS 29 etkisi hariç brüt kar marjı yüzde 15,5 seviyesinde, FAVÖK marjı ise yüzde 5,6 seviyesinde gerçekleÅŸti. Aktif büyüklüğümüzdeki bu artışla yerel ve global pazarlardaki gücümüzü pekiÅŸtiriyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Global pazarda büyüme sürüyor
Latin Amerika, Afrika ve Orta DoÄŸu ülkeleri baÅŸta olmak üzere 30’dan fazla ülkeye ihracat yaparak bu alanda da sektörün önde gelen firmalarından olan Eksun Gıda, 2024 yılının ilk dokuz ayında ihracat tutarını ise 1,5 milyar TL seviyesine çıkardı. Demir yaptığı deÄŸerlendirmede, “TekirdaÄŸ ve Konya fabrikalarımızda yıllık 600 bin tonluk üretim kapasitemiz ve 52 bin tonluk buÄŸday depolama altyapımızdan aldığımız güçle, hem finansal kapasitemizi hem de global bilinirliÄŸimizi artırmaya devam ediyoruz. DeÄŸiÅŸen pazar koÅŸullarında ve tüketici tercihlerinde istikrar saÄŸlayacak yenilikçi adımlar atmaya devam edeceÄŸiz.” dedi.
“Güçlü altyapımızla küresel dalgalanmalara karşı dayanıklıyız”
Küresel buÄŸday piyasaları hakkında da deÄŸerlendirmelerde bulunan Ahmet Demir, buÄŸday fiyatlarının toparlanmaya baÅŸladığını vurgulayarak, “Dünya Bankası’nın güncel raporuna göre, buÄŸday fiyatları 2024 yılında yüzde 21 oranında azaldı. Küresel buÄŸday fiyatlarındaki bu düşüş eÄŸilimi, geniÅŸ depolama kapasitemiz ve yüksek üretim hacmimiz sayesinde bizim için yeni fırsatlar ortaya çıkarıyor. Uzun vadeli bakış açımızla, bu süreci ekonomik bir fırsat olmanın ötesinde, sektörde sürdürülebilir büyümeye katkıda bulunacak bir adım olarak deÄŸerlendiriyoruz. Yüksek kapasiteli buÄŸday depolama altyapımızla küresel piyasaların dalgalanmalarına karşı dayanıklılığımızı artırıyoruz” dedi. Perakende ve endüstriyel sektörlerdeki çalışmalarına da deÄŸinen Demir, “Sinangil ile perakende pazardaki öncü konumumuzun yanında, aylık ortalama 20 bin tonluk satışla endüstriyel un pazarında da güçlüyüz. Konya ve TekirdaÄŸ gibi buÄŸday havzası olarak nitelendirebileceÄŸimiz lokasyonlarda konumlandırdığımız iki fabrikamız ve yüksek buÄŸday stoklama kapasitemiz, bize 365 gün rekabetçi fiyat ve sabit kalite avantajı yaratıyor.” ifadelerini kullandı.
Eksun, yeşil yatırımlara imza atıyor
‘YeÅŸil Dünya Sürdürülebilir Enerji’ mottosuyla tüm paydaÅŸları için sürdürülebilir deÄŸer yaratmayı ilke edinen Eksun Gıda, yenilenebilir enerjiye de yatırım yapıyor. Ä°nsan ve çevreye duyarlılığını göz önünde bulundurarak yatırım yaptıklarını vurgulayan Ahmet Demir, “TekirdaÄŸ ve Konya’da bulunan fabrikalarımızın elektrik ihtiyacının karşılanması için toplam 18.900 kW kurulu güce sahip olacak rüzgâr enerjisi santrali kurma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Proje geliÅŸtirme süreçlerimiz devam ediyor; bu süreçlerin tamamlanmasıyla birlikte yatırımlarımızı hızla hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Eksun Gıda, yenilenebilir enerji projeleriyle enerji verimliliğini artırırken çevresel sürdürülebilirlik vizyonunu güçlendirmeye devam ediyor.
Modern tesis lisanslı depoculukla destekleniyor
Yatırımlarını lisanslı depoculuk faaliyetleriyle desteklediklerini ifade eden Ahmet Demir, “Bizi endüstriyel sahada rakiplerimizden ayrıştıran unsurların başında yüksek teknolojiyle donatılmış üretim parkuruna sahip olmamız geliyor. Bu kapsamda Babaeski Lisanslı Depoculuk A.Åž.’yi satın alarak büyüme odaklı yatırımlarımızı sürdürdük” dedi. Demir, lisanslı depoculuÄŸa yönelik yatırımlarıyla sektöre deÄŸer katarken, sürdürülebilir ve güvenli bir gıda tedarik zinciri için önemli bir adım attıklarını sözlerine ekledi.
Editor : Åžerif SENCER