İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle ‌2 yıl 7 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar verildi.
Mahkeme, İmamoğlu'nun o dönem YSK Başkanı olan Sadi Güven ile 10 YSK üyesine yönelik zincirleme şekilde "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçundan 2 yıl 7 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
Mahkeme, Ä°mamoÄŸlu hakkında TCK'nın "Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma" konusunu içeren 53. maddesinin uygulanmasına hükmetti.Â
Karar kesinlik kazanmadı siyasi yasaklı değil
Karar kesinleşmeden İmamoğlu'nun siyasi yasak almayacağı belirtilirken istinaf mahkemesi kararları ile karar kesinlik kazanıyor. Gerekçeli kararın 1 ay süreceği düşünülüyor. Kararın taraflara tebliğ edilmesinden sonra istinaf mahkemesine başvuru yolu açılıyor. Sürecin 3 ay içinde netlik kazanması bekleniyor. İstinaf mahkemesi kararı onarsa hüküm giyecek olan İmamoğlu için siyasi yasaklı olacak.
Ä°mamoÄŸlu hakkında 53. maddenin içeriÄŸi merak araÅŸtırma konusu oldu. Kadim hukuk ve danışmanlık merak edilen maddeye iliÅŸkin ayrıntıları böyle paylaÅŸtı:Â
Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma Nedir?
TCK’nin 53. maddesine göre, hak yoksunluğu kural olarak, kasten işlenen bir suçtan ötürü hapis cezasına mahkûm olunması durumunda, mahkum olunan hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmayı ifade ediyor.
Ceza mahkumiyetinin önemli sonuçlarından biri de kişiyi maruz bıraktığı hak yoksunluğudur. TCK.’nun 53. maddesinde belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma bir güvenlik tedbiri olarak düzenlenmiş, Pek çok özel kanunda belirli suçlardan yahut belirli miktarın üzerinde cezaya mahkum olmanın (örneğin, Anayasa m.76, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m.48/5, Avukatlık Kanunu m.5/a veya Ticaret Kanunu gibi) bir kısım hak sınırlamaları doğuracağı düzenlenmiştir.
TCK 53 – Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma
(1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;
a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,
b) Seçme ve seçilme ehliyetinden,
c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,
d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,
e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten yoksun bırakılır.
(2) Kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz.
(3) Mahkûm olduÄŸu hapis cezası ertelenen veya denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezası infaz edilen ya da koÅŸullu salıverilen hükümlünün kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanmaz. Mahkûm olduÄŸu hapis cezası ertelenen veya denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezası infaz edilen ya da koÅŸullu salıverilen hükümlü hakkında birinci fıkranın (e) bendinde söz konusu edilen hak yoksunluÄŸunun uygulanmamasına karar verilebilir.Â
(4) Kısa süreli hapis cezası ertelenmiş veya fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz.
(5) Birinci fıkrada sayılan hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla hapis cezasına mahkûmiyet halinde, ayrıca, cezanın infazından sonra işlemek üzere, hükmolunan cezanın yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Bu hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla sadece adlî para cezasına mahkûmiyet halinde, hükümde belirtilen gün sayısının yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Hükmün kesinleşmesiyle icraya konan yasaklama ile ilgili süre, adlî para cezasının tamamen infazından itibaren işlemeye başlar.
(6) Belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkûmiyet halinde, üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere, bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir. Yasaklama ve geri alma hükmün kesinleşmesiyle yürürlüğe girer ve süre, cezanın tümüyle infazından itibaren işlemeye başlar.
TCK 53 – Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma Madde Gerekçesi
Ä°ÅŸlediÄŸi suç dolayısıyla toplumda kiÅŸiye karşı duyulan güven sarsılmaktadır. Bu nedenle, suçlu kiÅŸi özellikle güven iliÅŸkisinin varÂlığını gerekli kılan belli hakların kullanmaktan yoksun bırakılmaktadır. Madde metninde, iÅŸlediÄŸi suç dolayısıyla kiÅŸinin hangi hakları kullanmaktan yoksun bırakılacağı belirlenmiÅŸtir.
Ancak, bu hak yoksunluÄŸu süresiz deÄŸildir. Cezalandırılmakla güdüÂlen asıl amaç, iÅŸlediÄŸi suçtan dolayı kiÅŸinin etkin piÅŸmanlık duymasını saÄŸÂlayıp tekrar topluma kazandırılması olduÄŸuna göre, suça baÄŸlı hak yoksunÂluklarının da belli bir süreyle sınırlandırılması gerekmiÅŸtir. Bu nedenle, madde metninde söz konusu hak yoksunluklarının mahkûm olunan cezanın infazı tamamlanıncaya kadar devam etmesi öngörülmüştür. Böylece, kiÅŸi mahkûm olduÄŸu cezanın infazının gereklerine uygun davranarak bunun taÂmamlanmasıyla kendisinin tekrar güven duyulan bir kiÅŸi olduÄŸu konusunda topluma da bir mesaj vermektedir. Bu bakımdan hak yoksunluklarının en geç cezanın infazının tamamlanması aÅŸamasına kadar devam etmesi, suç ve ceza politikasıyla güdülen amaçlara daha uygun düşmektedir.
Bu sistemde süresiz bir hak yoksunluÄŸu söz konusu olmadığı için yaÂsaklanmış hakların geri verilmesinden artık söz edilemeyecektir.
Maddenin üçüncü fıkrasında mahkum olduÄŸu hapis cezası ertelenen veya koÅŸullu salıverilen hükümlünün kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesaÂyet ve kayyımlık yetkilerini kullanabileceÄŸi belirtilmiÅŸtir. Ayrıca, dördüncü fıkrada, kısa süreli hapis cezası ertelenmiÅŸ veya fiili iÅŸlediÄŸi sırada onsekiz yaşını doldurmamış olan kiÅŸiler hakkında mahkûm oldukları cezaya baÄŸlı herhangi bir hak yoksunluÄŸunun doÄŸmadığı hüküm altına alınmıştır.
Maddenin beÅŸinci fıkrasında, belli bir hak ve yetkinin kötüye kullaÂnılması suretiyle iÅŸlenen kasıtlı suçlar dolayısıyla mahkUmiyet hâlinde, mahkûm olunan cezanın infazından sonra da etkili olmak üzere bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına ayrıca hükmedilmesi öngörülmüşÂtür. Bu durumda mahkemenin belli bir hak ve yetkiyle ilgili olarak vereceÄŸi yasaklama kararı bir güvenlik tedbiri niteliÄŸi taşımaktadır.
Altıncı fıkrada, belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin geÂrektirdiÄŸi dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla iÅŸlenen taksirli suçtan mahkûmiyet hâlinde, yine güvenlik tedbiri olarak, belli bir süre için bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebileceÄŸi öngörülmüştür.
Kamu hizmetlerinden yasaklanma ne demek?
Sürekli, süreli veya geçici olarak bir kamu görevinin üstlenilmesinden yoksun bırakılmadır. Yani TCK 53 kapsamında sanığın, hükümlülük süresince, sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevini üstlenmekten men edilmesidir.
Belirli haklardan yoksun bırakmaya ilişkin güvenlik tedbirinin infazına ne zaman başlanır?
Kararın kesinleşmesinden itibaren başlar. Yani tüm olağan kanun yollarından sonunda infaza başlanır.
Tck 53/1 memuriyete etkisi var mı?
TCK 53/1 maddesi uygulananlar o süre boyunca memur olamazlar. Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanır.
Editor : Åžerif SENCER