USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Eelktrikli Araçlar Dur-Kalk Trafikte Nasıl Şarj Oluyor?

Elektrikli araçlar, hepimizin şikâyet ettiği dur-kalk trafikleri avantaja çevirebiliyor. Peki bu nasıl oluyor?

Eelktrikli Araçlar Dur-Kalk Trafikte Nasıl Şarj Oluyor?
03-10-2024 13:37
Google News

Dur-kalk ÖZETİ| trafik çoğu sürücü için bir işkencedir. Tek etkisi sıkıcı bir sürüş deneyimi değil tabii ki, yakıt tüketimini de bir o kadar olumsuz etkiliyor.

Ancak iş elektrikli arabalara gelince işler biraz değişiyor. Çünkü elektrikli arabalar bu durumu avantaja çeviren bir sisteme sahip.

Konuyu biraz daha açalım.

tesla fren gaz

Anlatmaya çalıştığımız bu sistemin adı 'Rejeneratif frenleme'. Rejeneratif frenleme, elektrikli ya da hibrit araçlarda kullanılan bir enerji geri kazanım sistemi.

Peki nasıl çalışıyor?

Bildiğiniz gibi geleneksel fren sistemlerinde, frenleme sırasında kinetik enerji ısıya dönüşüyor ve boşa gidiyor. Ancak elektrikli arabalardaki elektrik motorları, hem güç üretmek hem de frenleme işlevi görecek şekilde çalışıyor. Elektrik motoru bir nevi jeneratör gibi çalışarak mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürüyor ve bu enerjyii doğrudan aracın bataryasına gönderiyor.

Bu sistemin elektrikli arabalar için avantajı ne?

tesla lastik

Elektrikli araba dediğimiz zaman akla gelen ilk sorun menzil oluyor. Rejeneratif frenleme de bu noktada devreye giriyor. Bu sistem sayesinde kazanılan enerji, bataryayı tekrar doldurduğu için menzilini artırıyor.

İçeriğimizi noktalamadan rejeneratif frenlemenin sadece elektrikli arabalarda değil, modern trenler, elektrikli bisikletler ve scooterlar gibi diğer ulaşım araçlarında da kullanıldığını hatırlatalım. 

Kaynaklar: Toyota, AutoExpress 

Elektrikli arabalarla ilgili bu içeriklere de göz atabilirsiniz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Mağdur Edebiyatı Yapan İnsanlar Manipülatif mi?
Mağdur Edebiyatı Yapan İnsanlar Manipülatif mi?

Mağdur edebiyatı yapan insanlarla mutlaka karşılaşmışsınızdır. Peki bu yola başvuran insanlar, mağduriyetlerini bizleri manipüle etmek için kullanıyor olabilir mi? Bu konuda yapılan bir araştırmayı sizlerle paylaşarak, bilimin ışığında bu soruya yanıt veriyoruz.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu