USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

E-ticaret Yasası İçin Yapılan İptal Başvurusu Reddedildi - Webtekno

Anayasa Mahkemesi, e-ticaret yasasına ilişkin bazı maddelerin iptaline ilişkin başvuruyu reddetti. Danıştay tarafından yapılan başvuru, böylelikle kapanmış oldu. Peki Danıştay, hangi maddelerin kaldırılmasını istemişti?

E-ticaret Yasası İçin Yapılan İptal Başvurusu Reddedildi - Webtekno
05-02-2024 13:43
Google News

Hükûmet, ÖZETİ| bundan uzun bir süre önce e-ticaret sektörüne ilişkin bir düzenleme yaptı. 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren düzenleme, e-ticaret platformlarına bazı yükümlülükler getirdi. Bu yükümlülüklerin bir bölümü için de zaman tanıyan yetkililer, düzenlemeleri 1 Ocak 2025'e kadar hayata geçirecekler.

Ancak bu yasa, beraberinde bazı tartışmalar getirdi. Hatta mahkeme yoluna da gidildi ve bazı maddelerin iptali istendi. Bazı maddelerin iptalini isteyenler arasında Danıştay da bulunuyordu. Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan incelemelerde ise başvurunun reddedilmesine karar verildi. E-ticaret yasası, bu şekliyle kalmaya devam edecek.

Danıştay, hangi maddenin iptalini istedi?

e-ticaret

Son olarak Danıştay, öncesinde ise CHP'nin iptal edilmesini istediği maddelerden bir tanesinde şu ifadelere yer veriliyordu:

Elektronik ticarette haksız ticari uygulamada bulunulamaz. Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının, aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret hizmet sağlayıcının ticari faaliyetlerini önemli ölçüde bozan, makul karar verme yeteneğini azaltan veya belirli bir kararı almaya zorlayarak normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin tarafı olmasına sebep olan uygulamalarının haksız olduğu kabul edilir.

Lisans zorunluluğu için de iptal istendi: Fakat bu madde de reddedildi!

e-ticaret yasası

İlk kez 2022'de gündeme gelen yasanın getirdiği yükümlülüklerden bir tanesi de lisans programı başlatılacak olmasıydı. Düzenlemeye göre yıllık ticaret hacmi 10 milyar TL'nin üzerinde olan e-ticaret platformları, hizmet vermeye devam edebilmek için lisans alacaklardı. Bu lisans için ödenecek ücret, 10 ila 60 milyar liralık hacme göre belirlenecekti.

İşte Danıştay, bu maddenin de iptal edilmesini istedi. Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, söz konusu maddenin iptalini de reddetti. Yani e-ticaret platformları, önümüzdeki yıl itibarıyla lisans zorunluluğu ile karşı karşıya kalacaklar. 

e-ticaret düzenlemesinin tüm detaylarına ulaşmak için:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Xiaomi, Yeni Elektrikli SUV Modelini Tanıtmaya Hazırlanıyor
Xiaomi, Yeni Elektrikli SUV Modelini Tanıtmaya Hazırlanıyor

Xiaomi, ilk elektrikli SUV modeli SU7'den sonra şimdi de MX11 kod adlı yeni SUV modelini 2025'in başlarında tanıtmayı planlıyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu