USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

E-ticaret Sitelerinin Kullandığı Kurnazca Taktikler

İnternet alışverişi günümüzün vazgeçilmezlerinden biri. E-ticaret’in yaygınlaşmasıyla birlikte artık evimizdeyken bile markalar cüzdanlarımızın peşine düşebiliyor. Peki bunun için nasıl taktikler kullanıyorlar dersiniz?

E-ticaret Sitelerinin Kullandığı Kurnazca Taktikler
04-06-2024 22:07
Google News

E-ticaret ÖZETİ| dünyasında alışveriş yaparken karşınıza çıkan cazip indirimler, son dakikada yapılan öneriler ve sınırlı stok uyarıları sizde de bir şeyleri tetikliyor mu? Cevabınızın “Evet!” olmasının sebebi bunların hep taktik olması.

Peki, bu stratejilerin arkasındaki kurnaz taktiklerin farkında mısınız? Hazırsanız bu kurnaz sitelerin kullandığı bazı taktiklere göz atmaya başlayalım.

“Sınırlı sayıda” ifadelerini sizleri acele ettirmek için bilinçli bir şekilde kullanıyorlar.

limited edition

“Sınırlı sayıda ürün.” ya da “Yalnızca 1 adet kaldı.” gibi ifadeler bilinçli olarak ürün stoğunda kıtlık olduğu algısı yaratmak için kullanılır.

E-ticaret siteleri sizlerde ürünün her an bitebileceği algısını yaratarak sizlerin hemen harekete geçmesini ve ürünün üzerine detaylı düşünme fırsatı bulmadan satın almasını sağlamayı amaçlar.

Bu durumun bir diğer adıysa FOMO (Fear of Missing Out). Başka bir deyişle kaçırma korkusu.

Kullanıcı yorumları da bir çeşit sosyal kanıt stratejisi görüyor.

Müşteri incelemeleri, kullanıcı yorumları ve puanlamalar, ürünün kalitesi hakkında ürünü inceleyen müşteriye güvence vermesi amacıyla oradadır.

Çünkü diğer kullanıcıların memnuniyeti, potansiyel alıcılar için güçlü bir referans anlamına gelir.

Ayrıca yorumların üzerine eklenen "Bu ürünü alan 300 kişi çok memnun!" gibi ifadeler, ürünü satın alma konusunda tereddüt eden müşterileri ikna etmek için özellikle seçilir.

Kampanyalar ve indirimler gibi sınırlı süreli fırsatlar müşteride zaman baskısı oluşturmayı amaçlar.

fırsat

Belirli bir süre boyunca geçerli olan indirimler veya kampanyalar, müşterilerin hemen satın alma kararı vermesini teşvik etmek için kullanılan bir taktik olarak karşımıza çıkıyor.

Zaman baskısı, karar verme sürecini hızlandıracağından dolayı "Sadece 2 gün boyunca %50 indirim!" gibi ifadelerle müşterilerin o süre zarfında hızlı karar vererek dürtüsel alışverişler yapması amaçlanır.

Ücretsiz kargo, ürün önerileri ve benzeri ifadelerin hepsi sizlere daha fazla ürün satmak için yapılır.

"100 TL üzeri alışverişlerde kargo bedava!" gibi ifadelerle belirli bir miktarın üzerinde alışveriş yapan müşterilere ücretsiz kargo sunmak, sepet tutarını artırmayı hedefler.

Ek olarak müşterilere, "Bu ürünü alanlar bunları da aldı." gibi ifadelerle satın aldıkları ürünle ilgili ek ürünler veya daha pahalı seçenekler önerilerek ortalama sepet değerini artırmak amaçlanır.

Kaynak: Business Insider

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
PlayStation'ın Efsane İsimlerinden Shuhei Yoshida'dan 2024'ün En İyi Oyunları
PlayStation'ın Efsane İsimlerinden Shuhei Yoshida'dan 2024'ün En İyi Oyunları

Shuhei Yoshida, 2024'te PlayStation platformunda öne çıkan ve dikkat çeken 11 favori oyununu paylaştı. Indie oyunlar bu yıl öne çıkıyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu