Östrojen ÖZETİ| düşüklüğü kadınların sıkça yaşadığı bir sağlık problemidir. Östrojen seviyelerini artırmak için hormon tedavisi bir seçenek olsa da, birçok kadın hormonal dengesizlikleri çözmek ve östrojen seviyelerini destelemek için doğal yollara başvurmayı tercih ediyor. Östrojen, kadın vücudunda üreme sağlığından kemik yoğunluğuna kadar pek çok önemli işlevi olan bir hormondur.
Östrojen seviyelerinin düşmesiyle, düzensiz adet döngüleri, sıcak basmaları, ruh hali değişimleri ve buna benzer birçok semptom gözlemlenebilir. Menopoz dönemine giren kadınlarda östrojen seviyelerinin düşmesiyle bu semptomlar daha sık görülür. İşte düşük östrojeni desteklemek için östrojen seviyelerini artıran 6 doğal çözüm:
DÜŞÜK ÖSTROJEN İÇİN 6 DOĞAL ÇÖZÜM: HORMONAL DENGENİZİ DESTEKLEMEK İÇİN ETKİLİ YÖNTEMLER
1- Fitoöstrojen İçeren Besinleri Tüketin
Fitoöstrojen, vücudun östrojen benzeri etkiler göstermesi için tüketilmesi gereken bitkileri tanımlayan bir terimdir. Bu bitkilerdeki yararlı bileşikler vücudun östrojen reseptörlerine bağlanarak östrojen seviyelerini artırır. Fitoöstrojen açısından zengin olan gıdalar arasında keten tohumu, tofu, edamame, susam, nohut ve mercimek bulunur. Bu besinleri beslenme rutininize daha sık dahil ederek doğal yollarla östrojen seviyelerinizi artırabilirsiniz.
2- Sağlıklı Yağlarla Beslenin
Östrojen seviyelerini artırmak için beslenmenize sağlıklı yağları eklemeniz gerekir. Omega-3 yağ asitler açısından zengin olan gıdalar, bunun için oldukça faydalıdır. Avokado, kuruyemişler, chia tohumu, zeytinyağı ve yağlı balık çeşitleri içerdiği bu yararlı yağlar hormon üretimini ve hücre sağlığının korunmasını artırır.
3- Bitkisel Takviyeler Kullanın
Birçok bitki, östrojen seviyelerini artırmak için sağlık alanında sıklıkla kullanılır. Bunların arasında en bilineni karayılan otu ve kırmızı yoncadır. Karayılan otu, menopoz semptomlarını hafifletirken, kırmızı yonca fitoöstrojen görevi gören izoflavonlar içerir. Bu ve bunu gibi bitkiler, düşük östrojen seviyelerini artırırken hormonel dengeyi sağlamak için mutlaka doktor bilgisi dahilinde kullanılmalıdır.
4- Bağırsak Sağlığınızı Koruyun
Bağırsak sağlığı, östrojen metabolizmasında önemli bir rol oynar. Bağırsak sağlığını desteklemek için probiyotikler ve lif açısından zengin gıdaları beslenmenize eklemeniz gerekir. Yoğurt, kefir, kimchi ve lahana turşusu gibi fermente gıdalar ile tam tahıllar ve sebzeler, östrojenin doğru şekilde işlenmesine yardımcı olabilir.
5- Stresten Uzak Durun
Kronikleşmiş stres, östrojen seviyelerini olumsuz etkiler. Stresinizi yönetmek, hormonal dengenin de korunmasına yardımcı olacağı için yoga, yürüyüş ya da spor gibi aktiviteler yaparak kortizol seviyelerini düşmeye çalışın.
6- Kaliteli ve Yeterli Uykunun Önemi
Düzensiz ve kalitesiz uyku, hormonal dengesizliklere sebep olur. Östrojen seviyelerini artırmak için, her gece düzenli olarak 7 ila 9 saat arası kaliteli bir uyku almanız gerekir.
Östrojen seviyelerinin düşüklüğü, vücutta pek çok fiziksel ve duygusal soruna neden olur. Ancak sağlıklı yaşam tarzı benimsenerek ve doğal çözümler ile östrojen seviyelerini artırmak mümkün.
İlginizi çekebilir;
Prof. Dr. Levent Akçay keratokonus hastalığına karşı uyarıyor!
D vitamini takviyeleri bunamayı önlüyor!
Evde biri hastalandıktan sonra temizlik nasıl yapılır?
Editor : Şerif SENCER