USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Durrell'den İskenderiye Dörtlüsü

Lawrence Durrell, İskenderiye Dörtlüsü adlı roman dizisi ile günümüzün en çok okunan ve sözü edilen yazarlarından biri haline geldi. Lawrence Durrell'in dörtlemesinin Justine, Balthazar, Mauntoliv ve Clea isimli romanları, Can Yayınları etiketiyle ve Ülker İnce çevirisiyle tekra

Durrell'den İskenderiye Dörtlüsü
05-07-2022 09:16
Google News

Lawrence ÖZETİ| Durrell, İskenderiye Dörtlüsü adlı roman dizisi ile günümüzün en çok okunan ve sözü edilen yazarlarından biri haline geldi. Lawrence Durrell'in dörtlemesinin "Justine", "Balthazar", "Mauntoliv" ve "Clea" isimli romanları, Can Yayınları etiketiyle ve Ülker İnce çevirisiyle tekrar yayımlandı.

JUSTINE: İSKENDERİYE DÖRTLÜSÜ 1

Geçmişte olanlardan hiçbirimizin sorumlu tutulamayacağını yavaş yavaş anlıyorum. Bedelini ödemek biz çocuklarına düşse de yargılanması gereken bu kentin kendisidir. Peki, nedir bizim dediğimiz bu kent? Neler gizlidir İskenderiye sözcüğünde? Akdeniz’in güneyinde sırlarla dolu bir liman kenti: İskenderiye. Palmiyelerle sıralı bulvarlar, gıcırdayan tramvaylar, rengârenk tezgâhlarıyla pazarlar, gizli buluşmaların yapıldığı kahvehaneler, asırlar önce yanmış olsa da tüm kente gölgesini yaymaya devam eden destansı bir kütüphane. Ve şehrin havasını soluyan, arzuyu, kıskançlığı, ihaneti ve şiddeti tecrübe eden kayıp bir nesil. Justine, Durrell’ın “çağdaş sevgi”yi irdelemek üzere kaleme aldığı, 20. yüzyılın en görkemli başyapıtlarından biri olan İskenderiye Dörtlüsü'nün ilk cildi.

“Justine’i 1967’de okuduğumdan beri aynı kişi değilim… Durrell’ın İskenderiye’si sıra dışı bir güzellik ve duygusallıkla dolu… En olağanüstü İngiliz romanlarından biri.”

André Aciman


BALTHAZAR: İSKENDERİYE DÖRTLÜSÜ 2

Kenti unuttuğumu söyleyemem, ama anısını hiç uyandırmamaya çalışıyorum. Kuşkusuz hep orada yerinde duruyor, her zaman da duracak, tıpkı yolcuların sık sık gördükleri bir serap gibi zihnimde asılı. Tüm dünyanın nefesini tutmuş, yeni bir dünya savaşını beklediği gerilimli bir dönemde, zamanın adeta durduğu romantik bir kent: İskenderiye. Ve bu kentte sürgün hayatı yaşayan anlatıcının saplantı derecesinde tutku duyduğu iki kadın. Gizli ilişkiler ve tereddütlerle dolu bu panoramaya gizemli doktor Balthazar’ın bakış açısı eklenince, ilk kitapta anlatılan olaylar farklı, çok daha karanlık bir renk edinir. Balthazar, Durrell’ın “çağdaş sevgi”yi irdelemek üzere kaleme aldığı, 20. yüzyılın en görkemli başyapıtlarından biri olan İskenderiye Dörtlüsü'nün ikinci cildi.

“Durrell çağımızın en büyük romancılarından biri.”

The New York Times Book Review

MOUNTOLİVE: İSKENDERİYE DÖRTLÜSÜ 3

Aşk özlemiyle yandığın oldu mu hiç? Aşkın ne kadar tehlikeli olduğunu bilmez misin? Ortadoğu’nun günümüzdeki çalkantılarının öncü sarsıntılarına sahne olan, sırlarla ve ihanetle dolu bir Akdeniz kenti: İskenderiye. David Mountolive adındaki bir İngiliz diplomat, gençliğinden beri İskenderiye’ye ve Mısır’a hayrandır. Tüm dünyanın savaşa hazırlandığı dönemde bu kente elçi olarak geri dönen Mountolive, farklı kimselerin gözünden tanık olduğumuz olayları ve ilişkileri birleştiren bir siyasi ve dinî komployu ortaya çıkaracaktır. Mountolive, Durrell’ın “çağdaş sevgi”yi irdelemek üzere kaleme aldığı, 20. yüzyılın en görkemli başyapıtlarından biri olan İskenderiye Dörtlüsü’nün üçüncü cildi, yazarına göre tüm dörtlüyü bir arada tutan çivi.

“Gerilim yaratmakta ve yönetmekte bir usta. Beni ilk sayfadan yakaladı.”

Wilbur Smith

CLEA: İSKENDERİYE DÖRTLÜSÜ 4

Yeni imgeler, yeni kentler, yeni durumlar, yeni aşklar adına, düşlerimin bin bir güçlükle kazanılmış topraklarından vazgeçmem kolay değildi. O yerle ilgili düşlerime saplantılı biri gibi sarılır olmuştum… Bulunduğum yerde kalmak, diye düşünüyordum, acaba daha akıllıca olmaz mıydı? Belki. Ama gitmem gerektiğini biliyorum. Gerçekten de hemen bu gece gitmeliydim! Akdeniz’in güneyinde, savaşın kıskacına girmiş bir liman kenti: İskenderiye. Darley, uzun bir ayrılıktan sonra döndüğü kentte bir devrin çoktan kapanmış olduğunu görür: Justine yaşlanmıştır, Balthazar yalnız ve hastadır. Bir tek Clea cazibesini yitirmemiştir. Bir de İskenderiye…Clea, Durrell’ın “çağdaş sevgi”yi irdelemek üzere kaleme aldığı, 20. yüzyılın en görkemli başyapıtlarından biri olan İskenderiye Dörtlüsü’nün dördüncü ve son cildi.

“Bazı yazarlar dili yeniden yaratır; bazılarıysa dünyayı. Durrell ikisini birden yaptı.”

André Aciman

LAWRENCE GEORGE DURRELL YAŞAMI

Lawrence George Durrell, 27 Şubat 1912 tarihinde dünyaya gelen Britanyalı romancı, şair, oyun yazarıdır. Kendisini Britanyalı olarak görmemiştir. En bilinen çalışması İskenderiye Dörtlüsüdür.

27 Şubat 1912 tarihinde Hindistan'da doğan Durrell, öğrenimi için on iki yaşında İngiltere'ye gitti. Londra'da çeşitli işlerde çalıştıktan sonra, Yunanistan'da Korfu adasına yerleşti. İkinci Dünya Savaşı sırasında ve savaştan sonraki yıllarda Rodos, İskenderiye, Kıbrıs gibi Akdeniz ülkelerinde yaşadı.

Şiirleri, romanları bu yerlerin yankıları ile doludur. "Justine" adlı romanının yayınlandığı 1957 yılına değin az tanınan bir ozan iken "Justine", "Balthazar", "Mauntoliv", "Clea" adlı roman dizisinden sonra günümüzün en çok okunan ve sözü edilen yazarlarından biri oldu.

LAWRENCE GEORGE DURRELL ESERLERİ

Romanlar

* Pied Piper of Lovers (1935) (İngilizce)

* Panic Spring (1937) (İngilizce)

* The Black Book 1938) (İngilizce)

* The Dark Labyrinth 1958 (İngilizce)

* White Eagles Over Serbia (1957) (İngilizce)

* İskenderiye Dörtlüsü (The Alexandria Quartet)

- Justine (1957)

- Balthazar (1958)

- Mountolive (1958)

- Clea (1960)

* Afrodit'in İsyanı (The Revolt of Aphrodite)

* Tunc (1968)

* Nunquam (1970)

* Avignon Beşlisi (Avignon Quintet)

* Monsieur: or, The Prince of Darkness (1974)

* Livia: or, Buried Alive (1978)

* Constance: or, Solitary Practices (1982)

* Sebastian: or, Ruling Passions (1983)

* Quinx: or, The Ripper's Tale (1985)

Gezi yazıları

* Prospero's Cell: A guide to the landscape and manners of the island of Corcyra (1945)

* Reflections on a Marine Venus (1953)

* Bitter Lemons (1957)

* Blue Thirst (1975)

* Sicilian Carousel) (1977)

* The Greek Islands (1978)

* Caesar's Vast Ghost (1990)

Şiirler

* Quaint Fragments (1931)

* Ten Poems (1932)

* Transition: Poems (1934)

* A Private Country (1943)

* Cities, Plains and People (1946)

* On Seeming to Presume (1948)

* Selected Poems: 1953–1963 (1964)

* The Ikons (1966)

* The Suchness of the Old Boy (1972)

* Collected Poems: 1931–1974 (1980)

* Selected Poems of Lawrence Durrell (2006)

Tiyatro oyunları

* Bromo Bombastes (1933)

* Sappho: A Play in Verse (1950)

* An Irish Faustus: A Morality in Nine Scenes (1963)

* Acte (1964)

Güldürü yazıları

* Esprit de Corps, Sketches from Diplomatic Life (1957)

* Stiff Upper Lip (1958)

* Sauve Qui Peut (1966)

* Antrobüs Complete (1985)

Denemeler ve mektuplar

* A Key to Modern British Poetry (1952)

* Lawrence Durrell and Henry Miller: A Private Correspondence (1962)

* Spirit of Place: Letters and Essays on Travel (1969)

* Literary Lifelines: The Richard Aldington—Lawrence Durrell Correspondence (1981)

* A Smile in the Mind's Eye) (1982)

* The Durrell-Miller Letters: 1935–80 (1988)

* Letters to Jean Fanchette (1988)


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Şempanzelerin Yüzleri Neden Bu Kadar Kırışık?
Şempanzelerin Yüzleri Neden Bu Kadar Kırışık?

Şempanzelerin yüzlerine bakınca neden bu kadar kırışık olduğunu düşündünüz mü? Aslında basit bir cevabı var.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu