Beynimiz ÖZETİ| oldukça enerji verimlidir. İnsan beyni sadece 20 watt güç kullanarak bir exaflop'a eşdeğer işlem yapabiliyor ya da saniyede bir milyar milyar matematiksel işlem yapabiliyor.
Şimdi Avustralya'daki araştırmacılar, bu ölçekte ağ simülasyonu yapabilen dünyanın ilk süper bilgisayarını inşa ediyor.
DeepSouth olarak bilinen süper bilgisayar Western Sydney Üniversitesi tarafından geliştiriliyor.
İNSAN BEYNİNİN NASIL ÇALIŞTIĞINI ÖĞRENMEMİZİ SAĞLAYACAK
Gelecek yıl faaliyete geçtiğinde, saniyede 228 trilyon sinaptik işlem yapabilecek ve bu da insan beynindeki tahmini işlem oranına rakip olacak.
Umut, beyinlerin bu kadar az gücü kullanarak nasıl büyük miktarda bilgiyi işleyebildiğini daha iyi anlamaktır.
Araştırmacılar bunu çözebilirlerse, bir gün çok daha güçlü bir cyborg beyni geliştirebilirler. Bu çalışma aynı zamanda beynimizin nasıl çalıştığına dair anlayışımızda da devrim oluşturabilir.
Bussines Insider'ın aktardığı bilgilere göre, Western Sydney Üniversitesi Uluslararası Nöromorfik Sistemler Merkezi Direktörü André van Schaik, "Beyinlerin nöronları kullanarak nasıl hesaplama yaptığına dair anlayışımızdaki ilerleme, beyin benzeri ağları büyük ölçekte simüle edemememiz nedeniyle engelleniyor.
Spiking sinir ağlarını Grafik İşlem Birimleri ve çok çekirdekli Merkezi İşlem Birimleri kullanan standart bilgisayarlarda simüle etmek çok yavaş ve yoğun güç gerektiriyor. Bizim sistemimiz bunu değiştirecek." dedi.
Bakan Kacır: "Süper bilgisayarlar" gelecek yıl kullanılmaya başlanacak
"EZBER BOZAN BİR ÇALIŞMA"
Çalışmada yer almayan Baltimore Johns Hopkins Üniversitesi'nden Ralph Etienne-Cummings, New Scientist'e verdiği demeçte DeepSouth'un sinirbilim çalışmaları için ezber bozucu olacağını söyledi.
"Eğer beyni anlamaya çalışıyorsanız, bunu yapacağınız donanım bu olacaktır" dedi.
Etienne-Cummings, teknolojiyle ilgilenecek iki ana araÅŸtırmacı türü olacağını söyledi.Â
DeepSouth, insan beynine rakip olacak bir makine geliştirmeyi amaçlayan birçok araştırma projesinden sadece biri.
Diğer araştırmacılar da gerçek beyin hücrelerinden güç alan "biyolojik bilgisayarlar" geliştirerek aynı sorunun üstesinden gelmeye çalışıyor.
Editor : Åžerif SENCER