M1 ÖZETİ| Abrams, savaş meydanlarında düşmanlarına korku salan teknolojik bir harika. 1980 yılında tanıtılan bu tank, adını Vietnam Savaşı sırasında önemli operasyonlar yürüten General Creighton Abrams'tan alıyor.
Peki neden dünyanın en iyi tankı? Cevabı, özelliklerinde yatıyor!
Abrams, saha üstünlüğü sağlamak amacıyla tasarlanmış.
M1 Abrams; çelik ve seyretilmiÅŸ uranyumdan ekstra katmanlarla güçlendirilmiÅŸ, son derece saÄŸlam zırhları ve gaz türbini motorlarıyla desteklenen paletleri ile dikkat çekiyor.Â
Zırh delici, dart benzeri anti-tank mermileri atabilen M256 4.7 inçlik düz namlulu silah ile donatılmış. Ayrıca patlayıcı mermilerini, uzaktan patlatmasını sağlayan ileri düzey ağ teknolojilerine sahip.
Tanka monte edilmiş üç adet konvansiyonel makineli tüfek ve düşmanların görüşünü kesmek için iki adet altı namlulu M250 duman bombası fırlatıcısı bulunuyor. Tank, dört kişilik ekip tarafından idare ediliyor.
Teknolojik yeniliklerin platformu olmasının yanı sıra ağırlığına karşın şaşırtıcı bir hareket kabiliyetine de sahip.
M1'in hareket kabiliyeti "tırtıllı palet" adı verilen çelik plakaların zincirli posta ile birbirine bağlanmasıyla sağlanıyor. Tasarlanan sistem sayesinde normal lastiklerin ilerleyemeyeceği zorlu arazilerde ve en dik yamaçlarda bile ilerleyebiliyor.
Düşük ağırlıklı, yüksek güçlü bir gaz türbini motoru tarafından desteklenmekte ve bu motor, tankın 60 ton ağırlığında olmasına raÄŸmen saatte 72 km hıza ulaÅŸmasını saÄŸlıyor.Â
Ayrıca 500 galonluk yakıt tankı ile 426 km menzile sahip. Bu da onu savaş meydanlarının vazgeçilmez bir unsuru yapıyor.
M1 Abrams ve varyantları, dünya genelinde sekiz farklı ülke tarafından kullanılmakta.
Yeni modellerin üretimi, sahaya çıkışından 40 yıl sonra bile devam ediyor. Ayrıca yeni modellerin üretimi devam ederken daha gelişmiş hedefleme sistemleri, daha iyi hız ve hareket kabiliyeti gibi özelliklerle donatılmış yeni tasarımlar ufukta görünüyor.
M1 Abrams'ın dünyanın en iyi tankı olarak tahtını ne kadar süre daha koruyacağı ise merak konusu.
Sizin bu tank hakkındaki görüşleriniz neler? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın.
Kaynak: Interesting Engineering, Military.com, Army Recognitionİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Åžerif SENCER