USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dünyanın En Genç Alzheimer Olan İnsanının Şaşırtan Hikâyesi

Yaşanan olayları hatırlamakta zorluk çektiren ve genellikle 60 yaş üzeri insanlarda görülen Alzheimer, artık çok genç yaşlara kadar indi.

Dünyanın En Genç Alzheimer Olan İnsanının Şaşırtan Hikâyesi
17-10-2024 18:28
Google News

En ÖZETİ| son bildirilen vaka 21 yaşındayken bu sayı daha da aşağılarda.

Pekin’de görülen vakadaki hastanın yaşı sadece 19! Peki bu yaşta nasıl bu hastalığa yakalandı?

17 yaşında belirtiler başladı.

Alzheimer

Lisede derslerine konsantre olamayan, bir gün önce koyduğu eşyanın yerini bulamayan Pekinli genç bir erkek için bilişsel gerileme başlamıştı ve okul hayatı dahil olmak üzerine yaşamında zorluk çekmeye başlamıştı.

Pekin’deki Başkent Üniversitesinde genç erkek için çeşitli beyin görüntüleme testleri yapıldı. Kan ve idrar analizinden geçti, beyin omurilik sıvısı alındı ve daha birçok teste tabi tutuldu. Ailesi araştırıldı, gen testleri de yapıldı.

Hipokampüste beyin dokularındaki sinir hücrelerinin ve bunların iletişim kurmasını sağlayan bağlantıların kaybı açıklandı. Ayrıca işitsel sözel öğrenme testine de girdi ve önemli bir hafıza bozukluğu olduğu kanıtlandı.

Sorun neredeydi?

alzheimer nedenleri

Erken yaşta Alzheimer teşhisi konulan kişilerde genellikle genetik faktör göz önüne alınıyor. Kişi, bu hastalıkta da ne kadar gençse kalıtsal kusurlu bir genden kaynaklanarak Alzheimer olma olasılığı o kadar yüksek. Ancak genç çocuğun tüm aile taraması yapıldı ve ailede Alzheimer olan hiç kimse yoktu.

Bunun yanı sıra herhangi bir enfeksiyon, zehirlenme, travma, iltihaplanma, anormal metabolizma veya doğuştan gelen anormallikler de Alzheimer için nedenler arasında sayılabiliyor ancak hastada bunlardan da hiçbiri yoktu.

Yaşlanma, çevre, kalıtım ve patojenik gen mutasyonları ile ortaya çıkan Alzheimer’ın neden bu yaşta ortaya çıktığı ise gizemini hâlâ koruyor ve doktorlar da oldukça şaşkın.

Alzheimer yaşı gittikçe düşüyor.

en genç alzheimer hastası

60-65 yaş sonrasında ortaya çıkan bir hastalık olarak bilinse de bu sayı düşmeye başladı. Normalde %5 ila %10’luk kısmın 65 yaş altında kaldığı biliniyordu ancak 2013-2017 yılları arasındaki verilere bakıldığında bu hastalığın 30 ila 64 yaş arasındaki kişilerde de görüldüğü ve teşhislerin 0 arttığı vurgulanıyor.

Alzheimer’a neden olabilecek tüm etmenlerin olmadığı bu senaryo aslında tüm bilim insanlarını hastalık hakkında yeni araştırmalara sürüklüyor.

Dileriz ki hem sebebi hem de tedavisi en kısa sürede bulunur.

Kaynaklar: Science Alert, Europe PMC, Psychiatrist, Alzheimer Araştırma Derneği

Bu içerikleri de inceleyebilirsiniz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Lisedeki IQ Seviyeniz Alkol Tüketim Oranınızı Belirliyor Olabilir
Lisedeki IQ Seviyeniz Alkol Tüketim Oranınızı Belirliyor Olabilir

Yapılan yeni bir araştırma, lisedeki IQ'nuzun hayatınızın ilerleyen dönemlerinde tükettiğiniz alkol miktarını etkilediğini iddia ediyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu