USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dünyada Neden Hiç Kimse Birbirinin Aynısı Olamaz? - Webtekno

Dünya üzerinde hiç kimsenin, tek yumurta ikizlerinin bile tıpatıp aynı olmadığını biliyoruz. Her bireyin benzersizliği, genetik farklılıkların ve çevresel etkileşimlerin birleşiminden doğan bir mozaik gibi karşımıza çıkıyor. İki insanın tamamen aynı olması hem biyolojik m

Dünyada Neden Hiç Kimse Birbirinin Aynısı Olamaz? - Webtekno
10-10-2023 21:47
Google News

Bu ÖZETİ| benzersiz mozaik, hayatın karmaşıklığını ve çeşitliliğini yansıtır. Her birey, kendi eşsiz dokularıyla bu büyük tabloya katkıda bulunur. Genetik yapılarımız da birbirinden farklı hikâyeler anlatan DNA haritamızın başlangıcını oluşturuyor.

İzlerimiz, yaşamın tuhaf cilveleriyle şekillenirken aslında bir sonraki bölümde bu ilginç detayların nasıl birer hikâyeye dönüştüğünü keşfetmeye davet ediyor bizi. Çünkü bu mozaikteki her renkli parça, kendi başına bir macerayı simgeliyor. Şimdi, bu eşsiz hikayelerin perde arkasına bir göz atalım...

Tüm insanlardaki DNA’ların %99,9’unun aynı olduğu kanıtlandı.

adanalı ronaldo

DNA'mızın %99,9'unun ortak olması, insanlığın temel genetik benzerliklerini vurguluyor. Ancak bu paylaşılan mirasın içindeki yalnızca %0,1'lik bir fark, her birimizin benzersizliğini yaratıyor. Sonradan yapılan düzeltmeyle bu oran %0,5'e çıksa da genomun muazzam büyüklüğü göz önüne alındığında bu hâlâ oldukça küçük bir dilimdir.

İnsan genomu, yaklaşık olarak 3,2 milyar DNA kod harfini içerir. %0,5'i temsil eden bu fark, yaklaşık 16 milyon harfe denk gelir. Genetik kodun 4 harften oluştuğunu düşündüğümüzde bu 16 milyon harfin oluşturabileceği olası kombinasyon sayısı astronomik boyutlardadır. Bu da her bireyin genetik haritasının benzersiz bir kombinasyona sahip olduğu anlamına gelir.

Bu muazzam çeşitlilik, her birimizin genetik öyküsünü eşsiz kılar ve başkasıyla tamamen aynı genoma sahip olma olasılığını sıfıra indirir.

Çağlar Ertuğrul ve Jake Gyllenhaal .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Tek yumurta ikizleri için de durum aynıdır. Doğduklarında durum tamamen eşitken zaman ilerledikçe genomlar farklılaşmaya başlar. Genetik farklılıkların temel kaynağı, her DNA kopyalanışında meydana gelen küçük değişikliklerdir. Bu süreç, tek bir harfin değişimiyle ortaya çıkan tek nükleotid polimorfizmi (SNP) olarak biliniyor.

Parmak izlerinin herkeste farklı olduğunu biliyoruz. Bu benzersiz izlerin oluşum süreci de oldukça karmaşık. Genlerin parmak izinin şeklini ve boyutunu belirlemedeki rolü kabul edilse de gelişmekte olan fetüsün parmak izi, sadece genetik faktörlerle sınırlı değildir. Peki etkili olan şey ne?

Rahim içindeki çeşitli etkenler, fetüsün parmak izini etkileyebilir.