USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dünyada ilk: Türkiye, uzaya giden roketini 3D yazıcı ile bastı!

DeltaV'nin Milli Uzay Programı kapsamındaki Ay Araştırma Programı (AYAP) projesine yerli şirketlerin katılımı dikkat çekti.

Dünyada ilk: Türkiye, uzaya giden roketini 3D yazıcı ile bastı!
11-09-2024 14:47
Google News

Teknopark ÖZETİ| İstanbul, savunma sanayi başta olmak üzere ileri teknoloji projelerinde faaliyet gösteren firmaların iş birliği yaparak daha güvenilir ve hızlı projeler geliştirdiği bir ekosistem sunuyor. Bu iş birliklerinin en başarılı örnekleri arasında DeltaV Uzay Teknolojileri A.Ş’nin Milli Uzay Programı kapsamındaki Ay Araştırma Programı (AYAP) projesi de yer alıyor. Zira DeltaV, Teknopark İstanbul'daki firmaların desteğiyle dünyanın en yüksek itki yoğunluklu hibrit roket motorunu geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.

DeltaV roketini Türk şirket 3D yazıcıyla bastı!

DeltaV, Ay Araştırma Programı kapsamında Türkiye Uzay Ajansı ile birlikte geliştirdiği sonda roket sistemiyle 100 km irtifayı geçerek uzaya erişim sağladı. Bu başarı tamamen milli imkanlarla geliştirilen hibrit itki teknolojisiyle elde edildi.

DeltaV’nin Teknopark İstanbul’da gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları projeye hız kazandırırken ekosistemdeki diğer teknoloji firmalarıyla iş birliği yapmasına da olanak tanıdı. Projede kullanılan kompozit ve metalik yapısal parçaların geliştirilmesi için birçok yerli firmayla iş birliği yapıldı.

Teknopark'ta işbirliği ruhu dışa bağımlılığı bitiriyor!

Teknopark'ta işbirliği ruhu dışa bağımlılığı bitiriyor!

Teknopark İstanbul’daki firmalar güç birliği sağlıyor. En büyük örneği de DeltaV'nin hibrit roket motorunda yaşandı.

AYAP projesinde kullanılan parçaların yerlilik oranını artırmak amacıyla Teknopark İstanbul'daki çeşitli firmalarla ortak çalışmalar yürütüldü. CET Kompozit ve Epoksi Teknolojileri epoksi bazlı ürünler sağlarken, Sabancı Üniversitesi Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi karbon fiber kompozit parçaların üretimi ve testlerini gerçekleştirdi. Metal parçaların üretimi ise Alloy Additive tarafından 3D yazıcı teknolojisiyle yapıldı. Bu sayede proje dünya pazarında direkt bir muadili olmayan bir teknolojiyle hayata geçirildi.

Teknopark İstanbul Genel Müdürü M. Fatih Özsoy, Teknopark İstanbul ekosisteminin yerli teknoloji çözümlerini teşvik ettiğini ve firmaların projelerini güvenilir bir ortamda daha hızlı ve maliyet etkin bir şekilde hayata geçirdiğini belirtti. Türkiye’nin en ileri teknolojiye sahip Ar-Ge ve inovasyon merkezi olarak firmalar arasındaki iş birliklerini destekleyerek rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Teknopark İstanbul’un sunduğu bu iş birliği modeli sayesinde Türkiye'nin ileri teknoloji geliştirme kapasitesi güçlenirken dışa bağımlılık da giderek azalıyor. Özsoy, bu tür ortak projelerin gelecekte savunma sanayi ve stratejik alanlarda daha da yaygınlaşacağını belirtti.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
ASUS da İnsansı Robot Geliştirdiğini Açıkladı
ASUS da İnsansı Robot Geliştirdiğini Açıkladı

ASUS, insansı robot sektörüne gireceğini duyurdu. Şirketin geliştirdiği bu robot, Tesla Optimus'a rakip olacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu