USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dünya Tarihinde En Uzun Süre Hayatta Kalan İmparatorluklar

Neredeyse insanlık tarihinin başlangıcından beri çeşitli imparatorluklar ortaya çıkmaya başlamıştır. Kimi imparatorluk birden fazla kıtada topraklara sahip olacak kadar büyükken kimisi de çok kısa bir süre içerisinde yıkılmıştır. Bugün sizler için en uzun süre hayatta kala

Dünya Tarihinde En Uzun Süre Hayatta Kalan İmparatorluklar
13-10-2022 16:45
Google News

Tarih ÖZETİ| boyunca birçok imparatorluk tarih sayfasına çıkmıştır. Bu imparatorluklardan birkaçı 4.500 yıl önce, Taş Devri’nin sonlarında ortaya çıkmıştır. Bazı imparatorluklar oldukça kısa ömürlü olurken bazıları ise yüzyıllar boyunca varlıklarını sürdürmeyi başarmıştır. Hatta geçtiğimiz yüz yıl içerisinde bile yıkılan birçok imparatorluk bulunmaktadır.

Bazı imparatorluklar hakkında kısıtlı bilgiye sahip olduğumuz için, kuruluş ve yıkılış tarihleri için net bir şey söylemek mümkün olmuyor. Fakat, bu imparatorlukların hepsi ayakta kaldıkları süre ve sahip oldukları topraklarla tarih sahnesine çıkmışlardır.

En uzun süre hayatta kalmış krallıklar:

Portekiz İmparatorluğuOsmanlı İmparatorluğuKhmer İmparatorluğu Etiyopya İmparatorluğuKutsal Roma İmparatorluğuSilla İmparatorluğuVenedik CumhuriyetiKuş İmparatorluğuDoğru Roma İmparatorluğu

Sömürgecilik üzerine kurulan bir imparatorluk: Portekiz İmparatorluğu

Sömürgeci İmparatorluk

15. yüzyılda kurulan Portekiz İmparatorluğu, en geniş sınırlara 18. yüzyılda Güney Amerika, Afrika ve Güneydoğu Asya’da kolonilerinin bulunduğu dönemde ulaştı. Portekiz İmparatorluğu, tarih sahnesinde kurulan ilk küresel imparatorluk olmasının yanı sıra, 584 sene ile sömürgeciliği en uzun süre devam ettiren devlettir. 19. yüzyılın başlarında, en büyük sömürgesi konumunda olan Brezilya, bağımsızlığını ilan edince büyük bir güç kaybı yaşadı. 1999’da Portekiz, kalan son denizaşırı kolonisi olan Makao’yu da Çin Halk Cumhuriyeti yönetimine bırakmıştır.

Çağ açıp çağ kapatan: Osmanlı İmparatorluğu

Çağ Açıp Çap Kapatan İmparatorluk

Osmanlı İmparatorluğu, Anadolu’da Türk toplulukları tarafından kurulan ve 15. ve 16. yüzyıllarda dünyanın en güçlü devletlerinden biri durumuna gelen bir imparatorluktur. 624 sene ayakta kalan imparatorluk, tarihin en güçlü devletlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 1453’te başkenti Konstantinopolis’i ele geçirerek Bizans İmparatorluğu’na son vermiştir. Ancak, 18. yüzyılda hızlı bir şekilde gerileme dönemine girmiştir. İlerleyen yıllarda Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde zaferle sonuçlanan Kurtuluş Savaşı ve  hemen ardından kaldırılan saltanat sonrası Osmanlı İmparatorluğu son bulmuştur.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Amazon Prime Alışveriş Festivali Başlıyor!
Amazon Prime Alışveriş Festivali Başlıyor!

Amazon'un en çok beklenen kampanlarından biri olan Amazon Prime Alışveriş Festivali başladı. 8 - 14 Ekim tarihleri arasında devam edecek olan alışveriş festivalinde onlarca kategoride indirimler ve özel fırsatlar sizlerle olacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu